OMS: Speranța De Viață La Nivel Global A Crescut Cu 5 Ani Și Jumătate Începând Din 2000

Speranța de viață la nivel global a crescut cu cinci ani și jumătate în intervalul 2000-2016, a precizat, joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), subliniind  cu discrepanțele dintre țările cu venituri mari și cele sărace persistă.

In timp ce speranța de viață pentru o persoană născută în 2000 era de 66,5 ani, o persoană care a venit pe lume în 2016 poate spera să trăiască până la vârsta de 72 de ani, precizează OMS cu ocazia publicării statisticilor mondiale din domeniul sănătății.

Această creștere a speranței de viață se explică parțial, prin scăderea spectaculoasă a numărului de decese, în rândul copiilor mai mici de cinci ani, în special în Africa Subsahariană, unde au fost înregistrate progrese în lupta împotriva malariei, rujeolei și a altor boli transmisibile, potrivit OMS.

Speranța de viață a crescut și datorită progreselor realizate în domeniul luptei împotriva SIDA, care a făcut ravagii în mare parte din Africa în anii 1990.

Persistă însă diferențe importante în ceea ce privește speranța de viață este mai mică cu 18,1 ani în comparație cu cea din statele cu venituri mari.

Statisticile mondiale privind sănătatea realizate de OMB au fost anul acesta defalcate, pentru prima dată, pe sexe.

Potrivit datelor OMS, la naștere, numărul băieților în depășește pe cel al fetelor. Anul acesta, în lume, ar trebui să se nascăaproximativ 73 de milioane de băieți și 68 de milioane de fete, potrivit OMS.

Speranța de viață în cazul femeilor este însă mai ridicată (74,2 ani), în comparație cu speranța de viață în cazul bărbaților (69,8a ani).

Raportul prezintă diferențele existente în ceea ce privește cauzele de deces în cazul bărbaților și al femeilor: unele dintre acestea sunt biologice, altele sunt influențate de factori de mediu și sociali, iar altele de disponibilitatea serviciilor de sănătate și  modatalitatea de utilizare a acestora.

Astfel, ,,în cazul în care bărbații și femeilor se confruntă cu aceeși boală, constatăm , deseori, faptul că bărbații apelează mai puțin la serviciile de asistență medicală decât femeile”, precizează OMS. În țările în care există epidemie de HIV generalizează, spre exemplu, bărbații sunt mai puțin dispuți să-și facă un test de depistare a bolii decât femeile.

Speranța de viață mai mică în cazul bărbaților se explică și prin  faptul că ratele de mortalitate prin suicid la nivel global sunt cu 75% mai mari în cazul bărbaților, în comparație cu cele ale femeilor, în 2016.

De asemenea, ,,ratele de mortalitate prin accidente rutiere sunt de peste două ori mai ridicate, în cazul bărbaților, decât în cel al femeilor cu vârste de 15 ani, iar ratele de mortalitate provocate de omucideri sunt de patru ori mai ridicate în rândul bărbaților decât în rândul femeilorȚ, a precizat OMV. ��7\

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s