Health| Franța Interzice Anumite Tipuri De Implanturi Mamare Asociate Unui Risc De Cancer Rar

Franța va interzice mai multe metode de implanturi mamare, suspecte că ar favoriza o formă rară de cancer, conform unei conferințe a Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM), din această țară.

Protezele în cauză au o suprafață exterioară fabricată din silicon ,,macrotexturat”, adică rugos, sau din poliuretan.

Retragerea acestora a fost decisă ,,având în vedere pericolul rar, însă grav, pe care implementarea lor este susceptibilă să îl constituie”, potrivit relatărilor din presa franceză.

Printre protezele interzise figurează mai multe modele ale procurorului american Allergan, de tipul Biocel. Această textură este considerată principala cauză a pariției limfonului anaplazic cu celule mari (LACM) la unele femei, relatează AFP.

Începând din anul 2011, în Franța au fost înregistrate 56 de cazuri de această formă rară de cancer, la femeile purtătoare de implanturi mamare, mare majoritate texturate. Trei dintre aceste femei au decedat. Această boală rămâne una rară, 500.000 de femei purtând implanturi în Franța.

Alte modele vizate de interdicție sunt produse de către mărcile: Arion, Sebbin, Nagor, Eurosilicon și Polytech.

Prin pronunțarea acestor interdicții, ANSM a mers mai departe, decât comitetul de experți, pe care l-a mandatat la începutul lunii februarie. Acest comitet s-a pronunța doar în favoarea interdicției protezelor Biocell de la Allergan. In schimb, ANSM nu a optat pentru cea mai radicală soluție, aceea de interzicere a tuturor implanturilor mamare texturate.

Implanturile mamare din silicon sunt clasificate în funcție de aspectul peliculei ce le înconjoară – netede sau texturate (macrotexturate sau microtexturate, în funcție de gradul de rugozitate).

In Franța, protezele texturate (macro și micro, combinate), reprezintă 85% din piață. Ele sunt apreciate pentru că au mai multe șanse să se mențină în locul în care sunt implementate, în comparație cu protezele cu suprafață netedă și pentru că produc mai puține ,,cochilii” (întărirea țesutului în jurul implantului).

Potrivit unor cercetători, inflamațiile provocate de frecare ar putea fi cauza apariției LACM.

Implanturile al căror înveliș exterior este realizat din poliuretan sunt marginale pe piață. Spuma cu care acestea sunt acoperite este păroasă, fapt ce favorizează arderea țesuturilor mamare de aceasta. q

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s