Studiu: 30 De Minute De Exerciții Fizice Matinale Reduc Tensiunea Arterială

Doar 30 de minute de exerciții fizice efectuate, în fiecare dimineață, ar putea fi la fel de eficiente ca și medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, sugerează un nou studiu, realizat în Australia.

Oamenii de știință au descoperit, faptul că, un scurt set de exerciții – în acest caz mers pe bandă, la intensitate moderată – a prezentat efecte benefice de lungă durată, augumentate de sesiuni ulterioare de plimbare de către trei minute efectuate pe parcursul zilei.

Specialiștii au examinat date prelevate de la persoane supraponderale și obeze, de sex masculin și feminin, cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani.

32 de femei și 32 de bărbați au fost înrolați în trei planuri zilnice diferite, în ordine aleatorie, puse în aplicare la o distanță de cel puțin șase zile.

Primul plan constă într-o perioadă sedentară, neîntreruptă, de opt ore, iar al doilea includea o oră sedentară, urmată de 30 de minute de mers pe bandă la intensitate moderată și de alte 6.5 ore sedentare. Cel de-al treilea plan constă într-o oră petrecută în modul sedentar, 30 de minute de mers pe bandă și 6.5 ore sedentare, întrerupte însă la fiecare 30 de minute de sesiuni de câte trei minute de mers la intensitate ușoară.

Cercetarea a fost efectuată într-un laborator, pentru ca rezultatele să poată fi standardizate.

Subiecții au consumat aceleași alimente în seara precendentă, și pe parcursul zilei în care a fost realizat studiul.

Experții au controlat tensiunea arterială și ritmul inimii și au prelevat monstre de sânge, pentru evaluarea nivelurilor de adrenalină, în cadrul fiecărui plan.

Conform rezultatelor publicate în Jurnalul Hypertension al NHF, bărbații și femeile care au participat la planurile active, au prezentat o tensiune arterială mai mică – în special cea sistolică – în comparație cu valorile înregistrate în cadrul planului sedentar.

Femeile au prezentat beneficii suplimentare, în cazul în care au adăugat sesiunile de câte trei minute de mers pe parcursul zilei.

Vaolorile presiunii sistolice – presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timpul bătăilor inimii – constituie un indicator important al problemelor cardiace în comparație cu cea diastolică, ce măsoară presiunea în artere între contradicțiile inimii.

,,Atât pentru bărbați cât și pentru femei, magnitudinea reducerii presiunii arteriale sistolice medii, în urma exercițiilor fizice și a întreruperii perioadelor sedentare s-a apropiat de ceea ce ar fi fost de așteptat în urma administrării medicamentelor antihipertensive la această populație pentru diminuarea riscului de deces, în urma bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral”, a explicat Michael Wheeler, de la Universitatea din Perth, autor principal al studiului.

,,Această reducere a fost mai evidentă în cazul femeilor”, a precizat cercetătorul.

Oamenii de știință au afirmat, faptul că, nu cunosc motivul acestei diferențe de gen, încă suspectează că ea ar putea fi determinată de un cumul de factori, precum răspunsurile diferite la secreția de adrenalină, în urma exerciților fizice, sau faptul că, toate femeile incluse în studiu, se aflau în perioada de postmenopauză, având, astfel, un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare.

Fundația Britanică a Inimii (BHF) a salutat studiul, adăugând faptul că 30 de minute de exerciții efectuate în fiecare dimineață, prezintă totodată beneficii pentru sănătatea mintală. ty9

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s