Good 2 Know| Cafeaua, mai mult decât un energizant!

Mulți dintre noi nu ne putem imagina viața fără cafea, nu-i așa? Este unul dintre primele lucruri, pe care îl putem face când ne trezim și poate singurul care ne ajută să ne încem ziua plini de energie. Ai fi surprinsă să știi câte alte beneficii are cafeaua pentru sănătatea ta.

Înainte să te bucuri, ține minte o regulă esențială: zahărul, laptele și orice arome adăugate în cafea o transformă într-o bătură plină de calorii și substanțe dăunătoare. Așa că achiziționează cadea din surse de încredere, într-o formă cât mai pur, și evită mixurile în pliculețe. Trebuie să o bei neagră, cu o concentrație medie.

Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Și nu doar fiindcă te energizează, ci fiindcă îți îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Creierul tău este în alertă și atent la orice stimul din mediu după ce consumi această băutură.

Dacă nu ai reușit să dormi suficient, poți bea o cafea întrucât aceasta combate temporar consecințele privării de somn. Așadar, după o noapte pierdută, fă-ți o cafea neagră și te vei simți mult mai bine, recăpându-ți vitalitatea și scăpând de starea de somnolență.

Facilitează oxigenarea sângelui și respirația, dilatând tractul respirator și permițând pătrunderea aerului în plămâni. Cafeaua este utilizată de unii specialiști în calamarea simptomelor astmului și altor afecțiuni respiratorii similare.

Bogată în antioxidanți, cafeaua sprijină sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi, ne apără de boli și încetinește îmbătrânirea. Nu este o formulă magică pentru tinerețea vesnică, dar cu siguranță îți va oferi vitalitate pentru mult, mult timp.

Cafeaua are efect diretic, datorită cofeinei din compoziție. Aceasta stimulează organismul să producă mai multă urină, pentru a elimina toxinele din organism. Este benefică, așadar, pentru rinichi și vezica urinară, pe care le va curăța mai eficient. Atenție însă la hidratare: mai multă cafea înseamnă și un necesar mai mare de apă pentru organism.

Este și un remediu împotriva constipației, tot datorită cafeinei, care stimulează sistemul digestiv să proceseze mâncarea și să elimine substanțele în exces. Din acest motiv, cafeaua este recomandată atunci când ești constipată, dar trebuie neapărat evitată în caz de diaree.

Un alt lucru, pe care trebuie să îl știți despre cafeaua este că aceasta este benefică pentru ficat. Pacienții care suferă de boala hepatică, pot beneficia de pe urmele consumului zilnic de cafea, această băutură reducând produsele de boli precum steatoza hepatică sau ciroza.

Cafea consumată, în mod regulat, poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%. Acest lucru este benefic mai ales în cazul persoanelor care căpăta rezistența la insulina pe fondul obezității.

Ce nutrienți conține o cească de cafea

  • 11% din doza zilnică de vitamina B2 (riboflavina)
  • 6% din zona zilnică de vitamina B5
  • 3% din doza zilnică de mangan și potasiu
  • 2% din doza zilnică de magneziu și niacină

Există însă și restricții

Din cauza cofeinei din compoziție, cafeaua poate solicita prea mult sistemul nervos sau cardiovascular la persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, hipertensiune, sau care urmează anumite tratamente.

Atunci când discutați cu medicul despre implicațiile bolii pe care o aveți, atingeți si problema consumului de cafea sau alimente care conțin cofeina. Este important să știți dacă aveți voie și ce cantitatea de cafea puteți bea.

Cafeaua este o băutură pe cât de populară, pe atât de sănătoasă, însă la fel ca în cazul oricărui aliment/oricărei băuturi, pot exista și situații în care aceasta poate cauza probleme, de aceea e indicat să primești acordul medicului pentru a consuma cafea. E��p���.I�P�5E

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s