Science| Fericirea În Căsnicie Ar Putea Depinde De Predispozițiile Genetice

Fericirea pe termen lung în căsnicie, ar putea depinde de predispozițiile genetice ale celor doi parteneri.

Un studiu, realizat de Universitatea Yale, sugerează, faptul că, fericirea maritală ar putea fi influențată de o variație genetică, care afectează oxitocina, așa-numitul ,,hormon al dragostei”.

,,Acest studiu arată că modul în care ne simțim în relațiile noastre cele mai apropiate, este influențat de mai mult decât de experiențele comune cu partenerii noștri de-a lungul timpului”, a declarat autorul principal al studiului, Joan Monin, profesor la Yale School of Public Health.

,,În căsătorie, oamenii dunt, de asemenea, influențați de predispozițiile lor genetice și ale partenerului lor”, a declarat aceasta, într-un comunicat, publicat de către Yale.

La studiu au participat 178 de cupluri căsătorite, cu vârste cuprinse între 37 și 90 de ani. Participanții au fost întrebați despre sentimentele lor privind siguranța și satisfacția în căsnicie, fiecare furnizând un eșantion de salivă  pentru testarea genetică.

Atunci când cel puțin un partener a avut o variație genetică, cunoscută sun numele de geneotipul GG, a receptorului de oxitocină, cuplul a avut o satisfacție și sentimente de siguranță mai mari în căsnicie, spre deosebire de cuplurile cu geneotipuri diferite, au descoperit cercetătorii.

Studiile anterioare au făcut legătura între varianta receptorului de oxitocină OXTRrs53576, cu trăsăturile de personalitate, precum: stabilirea emoțională, empatia și sociabilitatea. Acest studiu este considerat a fi primul care examinează rolul său în satisfacția maritală.

Cercetătorii de la Yale au constatat, de asemenea, că persoanele cu geneotipul GG sunt mai puțin susceptibile să prezinte un atașament anxios în căsătorie.

Atașamentul anxios – un tip de insecuritate în relații provocat de experiențele din trecut cu rudele apropiate și cu partenerii – este asociat cu o valoare scăzută a stimei de sine, o sensibilitate ridicată la respingere și un comportament de căutare a aprobării, a explicat Monin.

Împreună, genotipurile GG ale unui cuplu reprezintă aproximatic 4% din variația satisfacției conjugale, potrivit autorilor studiului. Deși, este un procent mic, impactul poate fi semnificativ, au remarcat ei.

Constatările ar putea conduce la cercetări suplimentare, cu privire la modul în care genotipurile cuplurilor interacționează pentru a afecta relațiile in timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s