Studiu: Afinele Ajută La Scăderea Tensiunii Arteriale

O porție substanțială de afine, în fiecare zi, poate contribui la îmbunătățirea teansiunii arteriale la oamenii sănătoși, potrivit unui studiu publicat recent.

Cercetătorii au testat efectele afinelor, pe un grup de voluntari, cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 grame de afine, echivalentul a două cești, timp de o lună.

Conform cercetătorilor, pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut, în medie, cu 5mmHg (milimetri de mercur).

Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge, la fiecare pomare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează și se dilată când acestea se contractă.

Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienților care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.

In cadrul studiului, 40 de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, au primit fie o băutură care conținea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conținea afine.

Efectele asupra funcționării vaselor de sânge, au fost constatate la aproximativ două ore după consumarea băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăți neutre sau cu conținut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ

Oamenii de știință au stabilit, faptul că, beneficiile asupra tensiunii arteriale, sunt provocate de antocianine, pigmenții care dau culoarea albastră, roșie sau violet  a unor fructe sau legume.

Băuturuile care conțineau antocianine în stare pură, au dus la îmbunătățirea funcției celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea și contractarea vaselor.

,,Deși, cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat, faptul că, cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor”, a declarat Ana Rodriguez – Mateos, cercetător principal,  din cadrul King’s College, Londra.

,,Deși, schimbările pe care le vedem în funcționarea vaselor de sânge, după consumul de afine în fiecare, ar putea si susținut de-a lungul întregii vieți, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.” �

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s