Health |Câinii De Terapie, Eficienți Pentru Reducerea Simptomelor ADHD

Câinii de terapie pot contribui la reducerea simptomelor tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD) la copii, au confirmat oamenii de știință, în urma unui studiu clinic, randomizat controlat, efectuat în Statele Unite.

Intervenția asistată de animale (AAI), este utilizată de decenii, însă abia recent, dovezile  empirice au început să susțină beneficiile acestei practici.

Condusă de dr. Sabina E.B. Schuck, director executiv al Centrului pentru dezvoltarea copilului din cadrul Universității Irvine din California (UCI), cercetarea a fost realicată pe copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani diagnosticați cu ADHD, cărora nu le fuseseră administrate medicamente pentru acest sindrom.

,,Descoperirea noastră, potrivit căreia câinii pot grăbi răspunsul la tratament este foarte semnificativă”, a declarat Schuck, citată într-un comunicat. ,,In plus, faptul că, părinții copiilor din grupul CAI (Intervenție Asistată de Căini), au raportat de-a lungul  timpului mai puține probleme comportamentale în comparație cu cei tratați fără ajutorul câinilor de terapie, este o dovadă, în plus, ce atestă importanța acestui studiu”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul recent a distribuit participanții, în mod aleator, și a comparat beneficiile bazate pe dovezi ale intervenției psihosociale cu practici similare asistate de câini de terapie.

Potrivit  rezultatelor studiului, copiii cu ADHD care au beneficiat de intervenția asistată de câini au prezentat o reducere a simptomelor deficitului de atenție și o îmbunătățire a abilităților sociale.

După 12 săptămâni, atât intervențiile CAI cât și cele non-CAI s-au dovedit eficiente pentru reducerea servității simptomelor ADHD, însă grupul asistat de câinii de terapie a înregistrat rezultate mai bune în ceea ce privește reducerea simptomelor deficitului de atenție și îmbunătățirea abilităților sociale după doar opt sămtămâni. Totodată, copiii din acest grup au prezentat mai puține probleme comportamentale în comparație cu cei care nu au fost asistați de câini de terapie.

Cercetarea a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute, de către Asociația Americană de  Psihologie, în Jurnalul Human-Animal Interaction Bulletin (HAIB) al Societății de Consiliere Psihologică (Society of Counseling Psychology), după ce noi informații în acest sens au fost prezentate în cadrul conferinței din 2018 a Societății Internaționale de Antrozoologie (Internațional Society for Anthrozoology), desfășurată între 2 și 5 iulie în Sydney.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s