Medical Journal| Femeile Sunt De Două Ori Mai Predispuse La Depresie După Un Accident Vascular Cerebral

Femeile prezintă un risc de două ori mai mare, în comparație cu bărbații, de a suferi de depresie severă după un accident vascular cerebral, sugerează un studiu, realizat în Marea Britanie, citat de către Agenția Press Association.

Simptomele de depresie sunt des întâlnite în urma unui accident vascular cerebral și este cunoscut, faptul că, acesteau au consecințe pe termen lung, precum creșterea perioadei de recuperare, reducerea calității vieții și un risc mai mare de deces prematur.

In cadrul unui nou studiu, experți de la King”s College London, au monitorizat simptomele de depresie manifestate de 2.313 persoane – 1.275 bărbați și 1,038 de femei. Toți pacienții incluși în cercetare suferiseră un prim accident vascular cerebral, între anii 1998 -2016, și au fost monitorizați până în iulie 2017.

Rezultatele studiului au demonstrat, faptul că, peste 10% dintre bărbați prezintă simptome severe pe termen lung, iar 20% dintre femei manifestă simptome severe sau foarte severe, persistente.

,,Simptomele severe la femei, au fost duble, față de cele la bărbăți”, au precizat oamenii de știință, în European Journal of Neurology.

,,Simptomele moderate, în cazul bărbaților  s-au înrăutățit, de-a lungul timpului”, au notat cercetătorii, adăugând, faptul că, ,,semnele de depresie, din ce în ce mai severe, au fost asociate cu creștere a ratei de mortalitate”.

,,Deși, nu putem spune, cu exactitate, de ce depresia este mai des întâlnită la femei, de vină ar putea fi, faptul că, în cazul lor, imaginea de sine și sentimentul propriei valori sunt mult mai influențate de relațiile sociale, ceea ce le face mai sensibile la provocările reprezentate de menținerea acestora. Totodată, femeile trăiesc mai mult, sunt mai expuse la singuritate, la deteriorarea stării de sănătate și la pierderea sprijinului, toate acestea putând conduce la depresie”, a explicat una dintre autorii principali ai studiului, doctor Salma Ayis, de la King”s College London.

,,Ceea ce se întâlnește la ambele sexe este scăderea dramatică a șanselor de supraviețuire, pe măsură ce simptomele de depresie se accentuează. Prin Urmare,  considerăm că, prin monitorizarea simptomelor de depresie la supraviețuitorii accidentelor vasculare cerebrale și, prin acționarea în consecință, medicii ar putea oferi o mai bună îngrijire pe termen lung”, a mai adăugat dr. Salma Ayis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s