Yoga Practicată Zilnic Poate Reduce Tensiunea Arterială Cu Aproximativ 10 %

Gesundheitswerkstatt-Yoga

 

Yoga ar putea avea efecte benefice asupra persoanelor hipertensive, siilare celor ale medicamentelor prescrise, în mod obișnuit, penttru reducerea tensiunii arteriale, sugerează o nouă cercetare realizată în Canada.

Studiul a descoperit faptul că voluntarii care suferau de hipertensiune au observat îmbunătățiri, în urma unor sesiuni zilnice, de doar 15 minute de yoga, relatează publicația The Telegraph.

 

Aproximativ 12 milioane de adulți iau medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, cel mai important factor declanșator al bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

 

60 de voluntari hipertensivi au luat parte la studiul recent. Conform  rezultatelor, doar 15 minute de exerciții yoga, precum postura ,,câinele cu fața la sol”, practicate de cinci ori pe săptămână, au contribuit la reducerea valorilor tensiunii participanților cu 10 procente.

Potrivit oamenilor de știință, efectul este similar cu cel al unei doze de medicament diuretic, remediu prescris, în mod obișnuit, pentru hipertensiune, notează publicația The Telegraph.

 

Ashok Pandey, în vârstă de 16 ani, care a condus cercetarea, în cadrul unui proiect școlar, a declarată, faptul că participanții, au avut de ales între practicarea unor posturi yoga pentru începători, sesiuni de relaxare, exerciții de întindere sau tehnici de respirație profundă. După trei luni, grupul care a practicat yoga a înregistrat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 9,7%.

Subiecții care au apelat la tehnicile de respirație profundă au prezentat o scădere a tensiunii arteriale cu până la 7,1%, iar cei din grupul celor care au practicat exerciții de întindere au prezentat o reducere cu până la 4,5%. Sesiunile simple de relaxare nu au avut, însă, niciun efefct în acest sens.

Lucrarea lui Ashok Pandey, susținut că Centru de Îngrijire Cardiacă Cambridge din Canada, a fost prezentată la congresul Societății Europene de Cardiologie din Munchen, Germania.

,,Rezultatele sugerează că yoga poate fi un instrument important pentru reducerea tensiunii arteriale. Acestea sunt posturi simple, care nu necesită multă flexibilitate și pot fi realizate de oricine, astfel că pot fi puse în aplicare pe scară largă”, a susținut Pandey care a explicat că ,,mare parte dintre beneficii pot fi atribuite respirației porfunde”.  ,,Este relevant din punct de vedere clinic. Nu este vorba despre un înlocuitor al medicației, ci despre încorporarea yoga în cadrul programelor existente”, a adăugat tânărul care recrutează cinci sute de persoane în vederea realizării unui studiu clinic la universitatea Laval.

Dr. Paul Poirer, cercetător în cadrul acestei universități, a declarat, faptul că yoga, poate fi un instrument ,,interesant”, pentru ,,o mai bună modulare a nivelului de stres (a pacienților hipertensivi) și totodată a tensiunii arteriale”.

Profesor Charalambos Antoniades de la Universitatea Oxford a explicat, faptul că, prin comparație, un medicament diuretic reduce tensiunea arterială cu aproximativ 20%.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s