Atacurile de panică în somn – cea mai neplăcută formă a acestei afecțiuni

shutterstock_292935077-1200x801

Vi se pare ciudat ca atacurile de panică se pot petrece și în timp ce dormiți? Nu este chiar neobișnuit, pentru că în somn se odihnește trupul, dar creierul nu se oprește din activitate. Doar, își diminuează intensitatea.

Chiar și în această stare de activitate nocturnă diminuată, se pot declanșa atacurile de panică. Să te sperii foarte tare ziua, când ești treaz, este destul de neplăcut. Dar, noaptea? Când se declanșează atacul, te trezești brusc, nu-ți dai seama exact ce se petrece, iar dacă se întâmplă să fii singur acasă, situația poate fi chiar dificilă.

Ce poți face ca să depășești mai ușor atacurile de panică în somn?

–    Te-ai trezit brusc și ești foarte speriat. Nu te culca la loc, pentru că oricum nu vine somnul. Nici nu citi și nici nu te uita la televizor. Oricum, acolo nu  vezi decât grozăvii, care îți vor accentua starea. Fă acele lucruri mărunte, pe care le faci dimineața. E ca și cum a început o nouă zi…ceva mai devreme.

–    Ține un jurnal al stărilor tale, a felului cum se manifestă panica în cazul tău și cum se diminează efectul ei. În felul acesta, vei înțelege felul propriu de reacție la această afecțiune și vei putea deveni mai predictibil.

–    Încearcă să-ți controlezi respirația. Dacă respiri calm și uniform panica va deveni mai ușpr de controlat. Dacă, după o vreme simți nevoia să adormi la loc, după ce întreg momentul a trecut o poți face. Încearcă să nu te forțezi, să faci ceva anume, mai repede decât îți permite propria reacție.

–    Fă-ți obiceiul să servești o cină relaxată, să te bucuri de somnul care urmează, să faci din  locul de dormit unul confortabil și plăcut. În felul acesta, nu vei trăi cu spaima a ceea ce ar putea să ți se întâmple peste noapte. Uneori, vor apărea atacuri de panică – este un risc asumat, până în momentul vindecării tale totale. Dar, până atunci, nu trăi în frică. Bucură-te de viața ta.

Dacă observi o creștere a frecvenței atacurilor de panică, fie noapte, fie ziua, cere ajutorul unui specialist. Poate, e nevoie de o ajustare a tratamentului pe care îl urmezi. Poate, este un factor perturbator în viața ta care trebuie eliminat. Oricare ar fi situația, trebuie să înțelegi cauzele, să iei măsurile care se impun, și… să mergi mai departe. Nu lăsa viața ta să bată pasul pe loc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s