Institutul Sportiv Român: Conform Eurobarometrului, România Se Află Pe Locul 2 În Privința Sedentarismului

Grafic_1

 

Institutul Sportiv Român (ISR) anunță, într-un comunicat de presă, remis, faptul că, România se află pe locul 2 în privința sedentarismului, conform celui mai recent Eurobarometru, întocmit de Comisia Europeană.

Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul românilor care nu fac sport,  a crescut față de anul 2013, țara noastră ocupând locul doi, la nivel european, din perspectiva sedentarismului, lucru care favorizează apariția unor patologii, precum bolile cardivasculare sau diabetul zaharat. Mai mult, inactivitatea fizică este identificată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală.

România nu stă foarte bine, nici din prisma implicării în activități de voluntariat sportive. Așadar, doar 2% din respondenții la Eurobarometrul Comisiei Europene se implică în astfel de acțiuni, procentul fiind în scădere față de anul 2013, când au fost făcute măsurători similare. Același Eurobarometru mai notează că doar 2% din respondenți sunt membri unui club sportiv, 5% sunt membrii unui  centru fitness, 1% sunt membrii unui club socio-cultural, 19% altul, 71% nu sunt membrii niciunui club.

 

,,Aproape trei sferturi din români petrec cel puțin două ore și jumătate pe zi stând jos, în fața calculatorului, sau în fața televizorului. Datele se desprind din cel mai recent Eurobarometru, întocmit de Comisia Europeană, care evidențiază relația românilor cu activitatea fizică, o relație aproape inexistentă. Concret, în România, 51% din români nu se implică niciodată în activitățile fizice, în timp ce, dintre respondenții români la Eurobarometru susțin că nu au realizat nicio activitate fizică riguroasă în ultima săptămână. Activitatea fizică poate preveni bolile cardiovasculare, obezitate, diabetul zaharat și chiar unele forme de cancer”, se precizează în comunicatul remis de către ISR.

Președintele Institutului Sportiv Română, Adrian Socaciu, a declarat, faptul că  politicienii și guvernanții trebuie să înțeleagă importanța practicării sportului în spcietate.

,,Eurobarometru Comisiei Europene evidențiază că, la ora actuală, față de anul 2013, numărul persoanelor care se implică în activitățile fizice pentru a-și îmbunătăți sănătatea a scăzut cu 12%. Din punctul meu de vedere, guvernanții și politicienii vor continua să considere sportul o chestiune minoră, dacă nu vor înțelege funcțiile și importanța practicării acestuia în cadrul societății, așa cum este ea acum”, a mai declarat Adrian Socaciu.

 

,,Ceea ce lipsește este un parteneriat real între trei domenii esențiale pentru sănătatea populației: sportul, sănătatea și educația”

 

,,Ceea ce lipsește este un parteneriat real între trei domenii esențiale pentru sănătatea populației: sportul, sănătatea și educația”, a afirmat Adrian Socaciu, care a adăugat, faptul că, Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani să cumuleze zilnic cel puțin 50 de minute de activitate fizică cu intensitate moderată.

Medicul Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a declarat, la rândul său: ,,Activitatea fizică este încă o valoare subapreciată in ecosistemul de sănătate din România. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște beneficiile pe care mișcarea le aduce atât pentru prevenția bolilor cronice, cât și pentru managementul unor boli, precum obezitatea și diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. Centru pentru Inovație în Medicină realizează împreună cu Institutul Sportiv Român un parteneriat pe cât de natural, pe atât de binevenit în peisajul autohton. Până  acum, din păcate, sportul și sănătatea s-au intersectat mult prea puțin, mult prea rar și fără a avea continuitate și o viziune comună de dezvoltare. Mizând pe prevenție, România poate să consume cu mai mare eficiență fondurile destinate programelor naționale pentru bolile cronice, dar pentru aceasta trebuie să se dezvolte programe pilot adunate la specificul cultural local care să arate, de exemplu, valoarea redusă de un program național de mers pe jos, în pas alert”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s