Glosarul Alimentației Sănătoase| Diferitele Tipuri de Măsline

1280-61011080

Am trăit multă vreme cu impresia că există câte o specie diferită de arbori pentru fiecare culoare de măsline. Ei bine, mică mi-a fost mirarea, când am aflat că e unul singur și culoarea verde, maronie sau neagră a măslinelor e determinată doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte măslinele verzi sunt necoapte, iar cele negre extra-coapte!

Din punct de nutritiv, există diferențe între ele, cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care este responsabil o substanță numită oleuropeină. Pentrua putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se țin timp de 8-27 ore, între-o soluție alcalină de hidroxid de sodiu, care neutralizează oleuropeina.

Apoi, indiferent, dacă sunt verzi sau negre, măslinele se pun în saramură (sarea are rol de conservant), sau în ulei, pentru a putea fi păstrate timp îndelungat.

Dacă măslina verde are gust amar, considerați că este normal și bucurați-vă, oleuropeina are proprietăți antioxidannte, anti-inflamatorii, antimicrobiene și anticanceroase.

În schimb, măslinele negre  conțin de 3-4 ori mai mulți compuși fenolici (hidroxityrosol), deci au efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Și, când spun antioxidant, înseamană neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli și îmbătrânire.

Iar ca mic secret, consumați măsline ca atare, indiferent de culoare, sunt mai bogate în anitioxidanți și mai sărace în calorii față de uleiul de măsline. Si tot, măslinele au de 4-10 ori mai mult hidroxityrosol față de ulei.

În final, uleiul de măsline, este un fel de esență de grăsime extrasă, din măsline, o lingură de ulei este echivalent a 25 de măsline și cu siguranță o trecem ușor cu vederea, în timp ce mestecatul unui castronel de măsline ne ia mai mult timp.

Dacă tot este vară, să ne bucurăm de fructul simbol al alimentației mediteraneene, măslina, de orice culoare, și în orice preparat: în salate, paste, pizza, pâine, sosuri sau ca atare, ronțăite  pe post de aperitiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s