Medical Journal| Activitățile Fizice, Printre Care Se Numără Și Treburile Casnice, Benefice Contra Depresiei

n-PUSHUP-628x314456

 

Exercițiile fizice reprezintă o bună modalitate pentru reducerea riscului de depresie, indiferent dacă este vorba de practicarea unui sport, de mersul pe jos sau de activități desfășurate în gospodărie, precum curățenia, conform unui studiu publicat joi.

Potrivit autorilor cercetării, ,,Toate tipurile de exerciții fizice au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale”. Însă, efectele pozitive sunt mai pronunțate în cazul practicării ,,sporturilor de echipă, ciclismul, activităților aerobice și a exercitățiilor fizice în sala de forță”.

Studiul publicat în The Lancet Psychiatry se bazează pe chestionare completate de peste 1.2 milioane de persoane adulte, din Statele Unite, în perioada 2011 – 2015.

Chestionarele au inclus o listă cu 75 de tipuri de activități fizice  – de la mers pe jos până la culturism, grădinărit, prescuit sau yoga. Respondenților li s-a solicitat să completeze de câte ori pe săptămână, sau pe lună, au practicat o anumită activitate și care a fost durată medie de timp alocată acesteia.  O altă ăntrebare adresată a fost următoarea: ,,Dacă vă gândiți la sănătatea dumneavoastră mintală –  inclusiv stresul, depresia și problemele emoționale – câte zile din ultimele 30 nu v-ați simțit bine?

 

Rezultatul cercetării? ,,Persoanele active fizic au declarat, în medie, cu 1.5 zile mai puține pe lună, în care nu s-au simțit bine, din punct de vedere al sănătății mintale, în comparație cu cele care nu fac mișcare”, au precizat autorii studiului într-un comunicat dat publicității.

Respondenții au declarat, în medie, aproximativ 3.5 zile pe lună de ,,stare proastă”, din punct de vedere al sănătății mintale.

Doza ideală de exerciții fizice este de ,,45 de minute de trei până la cinci ori pe săptămână”. Dacă acest interval este depășit, efectele benefice sunt diminuate. Respondenții care au ajuns la trei ore de activitate fizică pe zi au raportat o stare psihică mai puțin bună în comparație cu cei care nu făceau mișcare.

Coordonat de un cercetător în psihiatrie de la Universitatea Yale (Statele Unite), Adam Chekroud, studiul reprezintă o observație statistică și nu stabilește o legătură de cauzalitate.

 

Omorffi (2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s