Justiție|Curtea de Justiție A Uniunii Europene: Postarea Unei Fotografii Ce Poate Fi Descărcată Grătuit Impune Permisiunea Prealabilă A Autorului Ei

IMG_20180729_212358_746

Uitlizatorii internetului au obligația de a cere permisiunea prealabilă a autorului, înainte de a posta o fotografie, chiar dacă aceasta este accesibilă gratuit, pe un alt site, a stabilit Curtea de Justiție a Uniunii Europene, informează AFP și site-ul Politico.

,,Postarea pe un website, a unei fotografii, care a putut fi accesată gratuit pe un alt site, cu consimțământul autorului, necesită o nouă autorizarea din partea acestuia”, a comunicat, marți, CJUE.

Instanta europeană a fost sesizată de către Curtea Federală de Justiție din Germania, în litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, și statul Renania de Nord – Westfalia. Litigiul a fost provocat de către o elevă, care a descărcat de pe internet, pentru un proiect școlar, o fotografie a lui Renckhoff, postată cu acces liber, pe un site de călătorii. Imaginea a fost postată ulterior și pe site-ul școlii. Dirk Renckhoff a sesizat justiția, pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivând, faptul că, postarea acesteia pe site-ul școlii îi încalcă drepturile de autor. El a cerut despăgubiri în valoare totală de 400 de euro.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene adecis în favoarea fotografului, apreciind că, în virtutea directivei europene privind drepturile de autor, școala ar fi trebuit să obțină acordul său, înainte de a publica fotografia. CJUE, amintește, totodată, că fotografia este susceptibilă să fie protejată de drepturile de autor cu condiția  de a fi o creație intelectuală a autorului, reflectând personalitatea acestuia la realizarea fotografiei. In decizia sa, Curtea precizează, faptul că, revine justiției germane să verifice dacă această condiție estre întrunită.

Faptul că, imaginea a fost publicată pe un site de călătorii, fără restricții de a fi descărcată, nu dispensează de obligația de a cere autorizația autorului înainte de orice nouă publicare, a mai precizat CJUE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s