Science| Diamantele Albastre Se Formează În Apa Marină Rămasă Captivă În Profunzimile Terrei

01-oppenheimer-blue-diamond1

Un studiu, care a analizat impuritățile conținute de 46 de diamante albastre, unele dintre cele mai rare și apreciate din lume, i-a făcut pe oamenii de știință, să afirme că: aceste nestemate se formează la o adâncime de peste 400 de kilograme în profunzimile Terrei și că apa de mare ar juca un anumit rol în determinarea culorii acestora, informează publicația Le Figaro.

Diamantele albastre sunt extrem de rare. Ele reprezintă doar o milionime din producția totală a minelor de diamante de pe Pământ.

Cel mai cunoscut, dintre diamantele albastre este ,,Hope”, un diamant de 45 de carate. Tăait din Bleu de France, un diamant care a aparținut regelui Louis al XIV-lea și dispărut în anul 1792, în timpul celebrului jaf al bijuteriilor Coroanei franceze, acest diamant a primit numele de ,,Hope”, în a cărui proprietate s-a aflat începând cu anul 1824.

Deși sunt doarte apreciate, oamenii de știință nu cunoșteau până în prezent, modul în care s-au format aceste pietre prețioase magnifice.

Într-un studiu publicat, miercuri, în revista Nature, o echipă internațională de geologi, condusă de Evan Smith, de la Gemological Institute of America,  a prezentat o cercetare a impurităților conținute de 46 de diamante albastre și care oferă anumite informații despre condițiile în care acestea s-au format.

,,Atunci când diamantele se formează, ele captează minerale din mediul lor, înainte de a urca spre suprafață, uneori foarte brutal”, a explicat Helene Bureau, director de cercetare, în cadrul CNRS, din Franța, la Institutul de Mineralogie, fizica materialelor și cosmochimie din Paris. ,,Spre deosebire de nijutieri, tocmai, aceste impurități reprezintă elementele care îi interesează pe oamenii de știință, întrucât ele ne oferă informații prețioase despre compoziția mantalei profunde”.

Astfel, cercetătorii au descoperit minerale, care se pot forma doar la adâncimi de peste 400 de kilometri. Această distanță este mai mare decât în cazul majorității diamantelor, care se formează, mai degrabă, la adâncimi curpinse între 150 și 200 de kilometri. Și, asta nu este tot. Anumite incluziuni par să fie produse de degradarea mineralelor, care se formează la profunzimi și mai mari în mantaua inferioară, dincolo de adâncimea de 660 de kilometri. Din acest motiv, diamantele albastre sunt undele dintre cele mai ,,adânci” pietre prețioase din lume.

Culoarea albastră a acestor diamante, provine din prezența atomilor de bor care înlocuiesc anumiți atomi de carbon în rețeaua cristalină și foarte regulată a diamantelor. Ori, borul este foarte rar întâlnit la mari adâncimi. ,,Este un element chimic ușor, care a urcat la suprafață, în momentul formării Terrei”, a reamintit Helene Bureau.

Cercetătorii consideră că acei atomi de bor din diamante ar putea proveni din apa de mare rămasă captivă în crusta oceanică și stocată apoi într-un mineral comun, serpentinit. În zonele de subducție, crusta oceanică plonjează în profunzimile Terrei, unde este reciclată în manta. Diamantele albastre s-ar forma în acele zone bogate în apă de mare, chiar dacă acea apă nu este stocată sub formă lichidă, ca într-un rezervor, ci rămasă captivă în depozite de minerale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s