Weather Alert| Prognoză ANM: Vreme Răcoroasă Până La Sfârșitul Săptămânii

LP610_4_WHITE_087

Vremea va fi răcoroasă în această săptămână la nivelul întregii țări, însă spre sfârșitul lunii iulie regimul termic va urca spre normalul perioadei, iar temperaturile vor atinge 31 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, se precizează în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni, valabilă pentru perioada 23 iulie – 5 august 2018.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă acestea vor fi mai intense și mai frecvente în primele zile ale intervalului.

In Banat, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme răcoroasă în primele zile ale intervalului de prognoză, când se vor situa, în medie regională, în jurul a 26 de grade. Ulterior, vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind apropiată de normal din punct de vedere termic în intervalul 29 iulie – 5 august, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 30-31 de grade Celsius. Regimul termic nocturn va fi caracterizat prin valori medii de aproximativ 17 grade în perioada 23 – 27 iulie, apoi acestea vor fi în creștere ușoară, spre 18 – 19 grade, între 28 iulie și 5 august. Local și temporar va ploua în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar mai intense și mai frecvente vor fi aversele din primele două zile.

 

În Crișana, intervalul celor două săptămâno de prognoză va debuta cu vreme răcoroasă, dar temperaturile maxime diure vor fi în creștere ușoară și treptată, de la aproximativ 26 grade la început, spre 29 de grade pe 27 și 28 iulie. Între 29 iulie și 5 august, media regională a maximelor diurne va fi de 30-31 de grade, caracterizând o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic. Regimul termic nocturn se va concretiza prin minime de temperatură de 16-17 grade în intervalul 23-28 iulie, pentru că apoi, până la finalul celor două  săptămâni de prognoză, să se situeze în jurul a 18-19 grade Celsius.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni, dar aversele vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 23, 27 și 28 iulie.

 

In Transilvania, în primele două zile ale intervalului de prognoză  vremea va fi răcoroasă, cu medii termice regionale diurne de aproximativ 25 de grade. Din 25 iulie, va avea loc o ușoară și treptată încălzire, astfel încât pe 28 și 29 iulie se vor atinge valori medii de 27-28 de grade Celsius. În intervalul 30 iulie – 5 august, când vremea se va apropia de normal din punct de vedere termic, media maximelor va fi de 29 de grade. Temperaturile nocturne vor fi mai coborâte la începutul intervalului de prognoză, când se vor înregistra, în medie, 14 – 5 grade, apoi vor marca o creștere, iar între 27 iulie și 5 august vir fi minime termice de 16-17 grade, apropiate de normele perioadei. Pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză vor fi perioade în care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar acestea vor  fi mai importante cantitativ în jurul datei de 24 iulie.

 

În Maramureș, temperaturile maxime diurne vor fi mai scăzute decât normele perioadei la începutul primei săptămâni de prognoză, când se vor consemna medii regionale de 26-27 de grade. Apoi vremea se va încălzi, iar în tre 25 și 28 iulie vor fi maxime termice de 28-29 de grade, iar în intervalul 29 iulie – 5 august se vor înregistra, în medie, 31 de grade Celsius. Temperaturile minime nocturne se vor caracteriza prin valori, în medie regională, de aproximativ 15-16 grade la începutul primei săptămâni, apoi vor crește ușor și se vor menține în jurul a 17 grade până la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în fiecare zi, dar acestea vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ în jurul datelor de 24 și 28 iulie.

In Moldova, în prima săptămână a intervalului de prognoză media regională a temperaturilor maxime se va situa între 26 și 28 de grade, caracterizând o vreme relativă răcoroasă pentru această perioadă. Apoi regimul  termic diurn va marca o ușoară creștere, iar între 30 iulie și 5 august se vor înregistra 30 și 31 de grade, in medie, valori apropiate de normele perioadei. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 17 grade între 23 și 26 iulie, apoi vor crește ușor, spre 18-19 grade, valori medii în jurul cărora se vor menține până la finalul celei de a doua săptămâni. Instabilitatea atmosferică se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoză, însă ploi mai importante cantitativ și pe arii mai extinse se vor semnala cu precădere între 24 și 28 iulie.

 

În Dobdrogea, la începutul intervalului, media regională a maximelor diurne se va situa în jurul a 26 de grade, caracterizând o vreme răcoroasă. Apoi, regimul termic diurn va marca o creștere treptată, la sfârșitul primei săptămâni, media maximelor, de 28 și 29 de grade, va fi normală pentru această perioadă, iar în unele zile ale intervalului  se vor înregistra medii în jurul a 30 de grade. Medii regionale ale valorilor nocturne vor avea ușoare varietății, pe parcursul celor două săptămâni, între 19 și 21 de grade. În prima săptămână, mai ales intervalul 23 – 26 iulie, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala ploi mai însemnate cantitativ. Ulterior, probabilitatea de apariție a ploilor va fi în scădere.

 

In Muntenia, în prima săptămână vreme va fi răcoroasă, deși media regională a temperaturilor maxime va fi în creștere de la 27 la 29 de grade Celsius. In a doua jumătate a intervalului, procesul de încălzire a vremii va continua până la medii ale valorilor maxime diurne de 30 – 31 de grade. Media temperaturilor minime va avea ușoare varietății, pe tot parcursul intervalului, între 17 și 19 grade. În prima săptămână, temporar va ploua și se vor cumula cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie se va menține și în restul intervalului, dar la  cote mai reduse.

 

In Oltenia, în prima jumătate a intervalului, valorile termice diurne se vor situa sub normele perioadei, deși media regională va fi în creștere de la 27 la 29 de grade. În a doua săptămână, vremea va continua să se încălzească și se vor înregistra medii ale valorilor mazime de 30-31 de grade Celsius. Minime termice vor avea variații ușoare pe parcursul celor două sptămâni, iar media regională va fi de 17 și 19 grade Celsius. În prima săptămână, temporar va ploua, iar cantitățile de apă cumulate vor fi mai însemnate. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată și în a doua parte a intervalului.

La munte, în prima săptămână, regimul termic diurn va marca o ușoară creștere, de la valori medii în jurul a 17 grade, la 19-20 de grade. Ulterior, variațiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative, media acestora menținându-se în jurul a 20 de grade. Temperaturile minime vor avea ușoare variații pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi de 11-13 grade Celsius. Temporar va ploua pe aproape tot parcursul intervalului și se vor cumula cantități de apă mai însemnate, îndeosebi în prima săptămână.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s