Medical Journal| Exercițiile Fizice Regulate Sunt Benefice Pentru Sănătatea Inimii Chiar Și În Zonele Poluate

body--621x414

Persoanele care desfășoară, în mod regulat, activitățile fizice ar avea un risc redus de a suferi un atac de cord, chiar și în zonele cu niveluri moderate și ridicate de poluare, generată de trafic, conform unui studiu recent, edectuat în Danemarca, și dat publicității joi.

Nivelurile ridicate de dioxid de azot (NO2), o substanță poluantă,  generată de către traficul rutier, au fost asociate cu o creștere a numărului de atacuri de cord,însă, acest risc este redus în rândul persoanelor active, sugereză concluziile cercetării efectuate. ,,Studiul nostru demonstrează că și în condișii de expunere la poluare atmosferică, în orașe cu niveluri similare cu cele din Copenhaga, activitatea fizică poate reduce riscul de atac de cord”, a declarat Nadine Kubesch, de la Universitatea din Copenhagen, una dintre autorii cercetării publicată în Journal of the American Heart Association.

Pentru acest studiu, oamenii de știință din Danemarca, Germania și Spania au evoluat nivelurile de activități fizice desfășurate în mediul exterior (practicarea unor sporturi, deplasarea cu bicicleta, mersul pe jos și grădinăritul) și expunerea la NO2 în cazul a 51.868 de persoane adulte , cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani.

Cercetătorii au comparat activitățile auro-raportate de subiecți și factorii asociați stilului de viață cu cazurile de atac de cord și, pentru a estima nivelul mediu de exăunere la NO2, au utilizat informațiile din sistemul de monitorizare la nivel național a poluării generate de trafic din zona de domiciliu a fiecăruia dintre participanți.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că mersul cu bicicleta, în ritm moderat, timp de patru sau mai multe ore pe săptămână, a redus riscul de atac de cord recuret cu 31%. De asemenea, a fost identificată o reducere cu 58% în cazul combinării celor patru tipuri de activitate fizică,  indiferent de calitatea aerului.

Persoanele care au luat parte la diverse sporturi au avut un risc cu 15% mai mic de a suferi un prim atac de cord. În cazul deplasării cu bicicleta acest risc a fost redus cu 9 %, au concluzionat cercetătorii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s