Travel| Atenționare De Călătorie Pentru Cei Care Dorescă Să Meargă Cu Mașina Personală În Grecia : S-a Schimbat Codul Rutier

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să clălătorească în Grecia, cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen, privind sancțiunile și aplicarea acestora în cazul nerespectării prevederilor legale.

MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE

 1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociliști se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
 2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea dispozitivului se sacționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
 3. Conducerea autovehicului de către o persoană având o concentrație de alcool de:
 • 0,50 – 0,8/0 g/l în sânge sau de 0,25 -0,40 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amenda de 200 de euro și imobilizarea autovehiculului;
 • 0,80 -1.10 g/l în sânge sau de 0,40-0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu amenda de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
 • Peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat se sancționează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoarea de minim 2 luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.
 • Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistați având o concentrație de alcool în sânge de peste 1.10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoarea de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (în baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehicului.
 1. Depășirea limitei de vitezei cu peste 30 km/oră se sancționează cu amendă de 350 euro și ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
 2. Nerespectarea culorii roșii a semaforului se sancționează cu amendă de 700 de euro și ridcarea permisului de conducere timp de 60 de zile.
 3. Nerespectarea semnificației indicatorului ,,STOP la intersecție” se sancționează cu o amedă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.
 4. Efectuarea de manevre periculoare se sancționează cu amenda de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
 5. Staționarea – parcarea ilegală se sancționează cu amenda de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.
 6. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 7. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 8. Circulația constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din strânga sau utilizarea acestei benzi pentru depășiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.
 9. Aruncarea pe geam, în timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
 10. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elena sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s