K Buzz| Cele Mai Vechi Urme De Pâine, Descoperite Într-Un Sit Preistoric Din Iordania

crusty-french-bread-4

Fragmente carbonizate dintr-o pâine coaptă acum 14.500 de ani într-un cuptor din piatră găsite într-un sit preistoric din nord-estul Iordaniei, le oferă cercetorilor o ipoteză surpinzătoare: oamenii făceau pâine, unul dintre alimentele de bază, cu mii de anii înainte de a se apuca de agricultură,  relatează agenția de presă Reuters.

Descoperirea făcută publică demonstrează, faptul că, populația de vânători din Mediterana de Est, deținea tehnica fabricării pâinii mult mai devre decât se crezuze până acum, cu 4.000 de ani înainte de a dezvolta obiceiul cultivării plantelor.

Pâinea descoperită, cel mai probabil coaptă fără drojdie și asemănătoare unei lipii, era realizată din cereale sălbatice, precum orzul, alacul (specie de grâu cultivat din timpuri preistorice), sau ovăzul, precum și din tuberculi de la un strămoș al papirusului de apă, care au fost măcinate și transformate în făină.

Această tehnică a coacerii pâinii a fost dezvoltată de către cultura Natufi, caracterizată printr-un stil de trai mai degrabă sedentar decât nomad, și a fost descoperită la situl arheologic din Deșertul Negru, Iordania.

,,Descoperirea pâinii la un sit de o asemenea vechime este un lucru excepțional”, a declarat Amaia Arranz – Otaegui, de la Universitatea din Copenhagen, cercetător post-doctoral în arheobotanică și autoarea principală a cercetării publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Arranz – Otaegui, a declarat, faptul că, până acum, originile pâinii au fost asociate cu primele societăți care se ocupau de agricultură și cultivau cereale și legume. Cea mai veche descoperire, anterioară, a existenței pâinii are 9.100 de ani și a fost realizată la un sit din Turcia.

,,Acum  trebuie să evaluăm dacă exista o relație între fabricarea pâinii și originile agriculturii”, a mai adăugat Arranz – Otegui. ,,Este posibil ca pâinea să fi reprezentat o motivație pentru a cultiva și a face agricultură, dacă aceasta a devenit un aliment dorit și căutat”.

,,Pâinea ne oferă o sursă importantă de carbihidrați și substanțe hrănitoare, inclusiv vitamine din complexul B, fier și magneziu, precum și fibre”, spune Tobias Richter, arheolog în cadrul Universității din Copenhaga și co-autor al studiului, referitor la importanța nutrițională a introducerii pâinii în dietă.

Dovezile găsite în sit, confirmă ipoteza, conform căreia, cultura Natufi avea o dietă bazată pe carne și plante. Căminele rotunde, la nivelul solului, confecționate din piatră de bazalt și măsurând aproximativ un metru în diametru, erau plasate în mijlocul colibelor.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s