Plante Medicinale| Păpădie

dandelion-botanical-name-taraxacum-officinale-perennial-weed-health-benefits-include-relief-liver-disorders-91127830

 

Răspândită pe câmpiile din Europa și din unele din zone  ale Asiei, păpădia, o plantă perenă ierboasă, crește până la înălțimi de 10-13 cm.  Frunzele adânz zimțate se desprind de la bazp, iar singura floare galbenă apare în aprilie și mai. Floarea este urmată de semințe, fiecare încununată de perișori moi, care sunt luate de curenții de aer, ajutând la răspândirea plantei.

 

PĂRȚI UTILE

Rădăcina și frunzele

 • Rădăcina se recoltează în mai, iunie și toamna.
 • Frunzele tinere se recoltează primăvara.
 • Ambele sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte buvabile și capsule.

COMPUȘI ACTIVI

Rădăcina și frunzele sunt bogate în fructoză și insulină; conțin principii active (lactone sesquiterpenice), aicizi fenolici și steroli. Frunzele au în compoziție și flavonoide, săruri de potasiu și cumarine.

 

UTILIZĂRI MEDICINALE

Principiile active conferă păpădiei puternice proprietăți diuretice. Ca atare, păpădia este adesea folosită pentru stimularea urinării în cazul reteniei de apă, al bolilor renale, celulitei și obezității. Păpădia conține potasius, care îl înlocuiește în organism pe cel pierdut când crește producția de urină. În plus, rădăcina este diuretică și ușor laxativă. Studii efectuate pe animale au confirmat efectul diuretic al păpădiei. Sterolii din frunze acționează asupra vezicii biliare și a ficatului și stimulează secreția și excreția de bilă, toate acestea ajutând la curățarea corpului de toxine și de metaboliți.

Din aceste motive, preparatele din frunze de păpădie sunt recomandate pentru dizolvarea litiazei colecistice; se pare că au și efect asupra afecțiunilor cutanate și a reumatismului.

 

CULTIVARE

Sădiți semințele primăvara, în sol umed până la uscat, de la alcalin până la neutru.

 

PREPARARE ȘI DOZAJ

 • În tratamentul afecțiunilor renale, al litiazei renale și colecistice, al retenției de apă, al celulitei și obezității.
  • Infuzie: Puneți 1 pliculeț  (de rădăcină sau frunze) la o cană de apă clocotită . Lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Beți 2 căni pe zi, cu câte o oră înaintea fiecărei mese principale.
  • Capsule (300 mg): Câte una de trei ori pe zi, cu apă.
  • Dacă simptomele persistă, apelați la medic.

PRECAUȚII

 • Cereți sfatul unui specialist înainte de a folosi păpădia pentru tratarea litiazei colecistice.
 • Nu folosiți păpădia pentru a îmbunătăți secreția biliară fără recomandarea unui medic, pentru că problema poate fi de fapt un blocaj sever al căilor biliare, afecțiune pentru care păpădia este contraindicată.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s