Wheater Alert|ANM: Cod Portocaliu și Cod Galben De Vreme Extremă În Trei Sferturi Din Țară

LP610_4_WHITE_087

 

Administrația Naționalî de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, atât avertizări Cod Galben, valabile până duminică dimineața, dar și avertizări Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabile până sâmbătă seara în majoritatea regiunilor.

Astfel, în intervalul 29 iunie, ora 15:00 – 30 iunie, ora 6:00, conform avertizării Cod Portocaliu, ce vizează 12 județe, în jumătatea de nord a Moldovei, zona Carpaților Orientali, local în Maramureș și în sud-estul Transilvaniei temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40-50l/mp și pe arii restrânse de 60-70l/mp.

Ulterior, în zursul zilei de 30 iunie, între orele 6:00-23:00, avertizarea de vreme rea va fi restrânsă la 10 județe. Local, în Moldova, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali temporar va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 50l/mp și, izolat, 60-70l/mp.

De asemenea, un Cod Galben de vreme rea va fi în vigoare, în intervalul 29 iunie, ora 11:30 – 30 iunie, ora 6:00, în 24 de județe din cea mai mare parte a Moldovei, precum și în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, nordul Munteniei și zona montană și deluroasă a Olteniei. În această zonă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și, pe arii restrânse, căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 24l/mp și izolat, de 40-50l/mp.

Tototdată, Codul galben va continua să fie valabil în alte 22 de județe, în intrvalul 30 iunie, ora 6:00 – 1 iulie, ora 6:00, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Maramureșului, precum și în jumătatea de nord a Munteniei și în zona montană a Olteniei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată e se va manifesta prin adverse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. Și în aceste regiuni, se vor înregistra cantități de apă de pested 25l/mp și, izolat de 40-50l/mp.

Meteorologii precizează, totodată, că manifestări ale instabilitpții atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s