Medical Journal| Primăria Capitalei Oferă Vouchere de 17.000 de lei Pacientelor Cu Cancer La Sân Pentru Teste

cancer-la-san89

 

 

Primăria Capitalei va acorda vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân, pentru testele genetice recomandate de medici, potrivit unui proiect he hotărâre, aprobat, joi, în ședința Consiliului Gneral al Municipiului București.

La propunerea Primarului General, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, joi, proictul de hotărâre, privind ,,Testarea Genetică La Cancerul De Sân În Stadii Incipiente”.  Potrivit agenției de presă Mediafax, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

,,Astfel, în perioada următoare, Municipalitatea, prin ASSMB, urmează să demareze un program de sprijin, pentru 1.000 de pacienți  diagnosticați cu cancer la sân, care au indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog, privind efectuarea de testarea genetică. Acest sprijin va consta în decontarea unei proceduri medicale de test molecular, în valoare de 17.000 lei/beneficiar, sub formă de voucher”, precizează reprezentanții Primăriei Capitalei, într-un comunicat de presă.

Bugetul multianual al proiectului este de 17.000.000 lei pentru perioada septembrie 2018- decembrue 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiare.

Criteriile de eligibilitate sunt următoarele: cancer de sân în stadii incipiente, criteriile medicale aprobate de societățile internaționale de Oncologie, privind testarea genetică vor constitui și criteriile de eligibilitate în cadrul proiectului, iar beneficiarii trebuie să fie cetățeni ai municipiului București.

Afecțiunile oncologice ocupă locul al doilea, după bolile cardio-vasculare, ca și cauză de morbiditate și mortalitate, precizează reprezentanții Primăriei Municipiului București.

,,Prin extrapolarea datelor obținute, din singurul Registru de Cancer din România, putem considera că în fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare, printre cetățenii municipiului București. În ceea ce privește tratamentul, în prezent, există o tehnologie bazată pe teste moleculare, ce analizează biologia individuală a cancerului de sân, examinând activitatea genelor din țesutul recoltat în timpul operației.  Rezultatul analizei este introdus într-o formulă care furnizează un ,,Scor de Recurență”. Acest test este recomandat pacienților recent diagnosticați cu cancer mamar, care au Estrogen și Progesteron pozitiv, in faza incipientă”, arată Primăria Capitalei.

Testul oferă pacienților și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 de ani de la momentul diagnosticului și despre probabilitatea de răspuns la chimioterapie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s