Medical Journal| Pierderea Celulelor Merkel – Principalul Motiv De Uscăciune A Pielii

4

 

 

Un grup internațional de cercetători a stabilit că pierderea de celule Merkel, localizate în stratul bazal al epidermei, ar putea fi principalul motiv al uscăciunii și mâncărimii pielii, potrivit unui studiu, publicat de revista de specialitate Science.

Echipa de cercetători condusă de Jing Feng, de la Universitatea Carolina de Nord, Statele Unite, a realizat un experiment pe șoareci de laborator, cu o tehnică ce induce o presiune mecanică ușoară, care provoacă mâncărime. Astfel, cercetărorii au descoperit faptul că, rozătoarele mai  vârstă își scărpinau pielea mai intens, decât șoarecii mai tineri.

Oamenii de știință au suspectat, atunci că, celulele Merkel, care joacă un rol esențial în transmiterea senzației tactile, ar putea fi responsabile de această intensificare a mâncărimii și a uscăciunii pielii.

Cercetătorii au descoperit că șoarecii  dezvoltăți în laborator pentru a avea mai punține celule Merkel, au avut o senzație mai intensă de mâncărime, însă nu au reacționat în mod difderit și la senzația de mâncărime chimică sau durere termică.

Celulele Merkel ajută la perceperea vibrațiilor prin care putem detecta și localiza obiectele ce intră în contact cu pielea noastră, pentru a le putea, astfel, identifica forma și textura.

Odată cu înaintarea în vârstă, persoanele tins să aibă mai puține celule Merkel, astfel încât, cercetătorii sugerează faptul că, descoperirea lor ar putea oferi o explicație a pruritului care se intensifică la bătrânețe, precum și a condițiilor ce sugerează o mâncărime a pielii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s