HighLife|Oamenii de știință confirmă: banii pot cumpăra fericirea, însă până la un anumit punct

13346588_186576201743134_6003796164825423441_n.jpg

Există un nivel optim al venitului, care poate face o persoană fericită, iar suma respectivă variază la nivel mondial, conform concluziei unui studiu publicat de către o echipă de oameni de știință de la Universitatea Purdue, din Statele Unite. ,,Poate fi surprinzător, deoarece, ceea ce vedem la televizor și ceea ce ni se spune în reclame este că, nu există o limită, în ceea ce privește suma necesară pentru a fi fericiți, însă acum observăm niște praguri”, a explicat Andrew T. Jebb, autor principal al studiului, în concluziile publicate pe site-ul universității.

,,Au existat, la un moment dat, dezbateri cu privire la punctul în care banii, nu mai au influență asupra nivelului de bunăstare. Am descoperit că pragul venitului ideal este de 95.000 de dolari pentru evaluarea (calității) vieții și între 60.000 și 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoțională”, a afirmat specialistul din cadrul Departamentului de Științe Psihologice, adăugând că această sumă ,,este valabilă pentru indivizi și ar putea fi mai mare în cazul familiilor”.

Bunăstarea emoțională include emoțiile de zi cu zi, precum sentimentele de fericire, încântare, tristețe sau supărare. Evaluarea calității vieții reprezintă o estimare a stării generale a unei persoane și este mult mai probabil influențată de aspirațiile înalte și de comparațiile cu alți indivizi.

 

,,Au fost observate variații considerabile la nivel mondial, sațietatea în ceea ce privește satisfacția față de viață făcându-și simțită prezența mai târziu în regiunile înstărite”, a adăugat Jebb. ,,Motivul ar putea fi faptul că evaluările tind să fie influențate într-o măsură mai mare de standardele în funcție de care indivizii se compară între ei”, a explicat cercetătorul.

Studiul, realizat de către Jebb alături de Louis Tay, profesor asistent de științe psihologice, în cadrul Universității Purdue, a fost publicat în jurnalul Nature Human Behaviour.

Cercetarea a fost realizată ăe baza informațiilor din cadrul unui sondaj Gallup, la nivel mondial, efectuat pe un număr de peste 1.7 milioane de persoane, din 164 de țări, iar estimările au fost formulate ca medii bazate pe puterea de cumpărare și pe întrebări referitoare la nivelul general de satisfacție și bunăstare.

Studiul a descoperit, de asemenea, că odată atins acest prag, alte creșteri ulterioare ale venitului tind să fie asociate cu reducerea nivelului de satisfacție și a bunăstării. Oamenii de știință explică acest lucru, prin faptul că, banii sunt importanți pentru îndeplinirea datoriilor. Însă, până la un punct. După ce necesarul lor este satisfăcut, oamenii pot deveni predispuși la acumularea de bunuri materiale suplimentare și la efectuarea de comparații sociale care pot, în mod ironic, să afecteze negativ nivelul de bunăstare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s