Travel|Grecia, Prima Vară Fără Paie Din Plastic

sikinos_santorini_banner

 

Insula greacă, Sikinos, ce face parte din Arhipeleagul Cicladelor, din Marea Egee, se pregătește – în cadrul unui proiect ecologist inedit în Grecia – să petreacă prima vară fără tradiționalele paie din plastic, pe care turiștii le folosesc pentru a sorbi cafea rece și sucuri de fructe.

Autoritățile locale și antreprenorii de pe insulă s-au angajat să nu mai utilizeze aceste obiecte poluante, în cadrul unei cadrul unei campanii de protejare a mediului înconjurător, ce a fost demarată de către Fundația Laskaridis, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Presă a Greciei (ANA).

straws

 Paile din plastic, accesorii inevitabile ale sezonului estival elen, vor fi înlocuite cu paie biodegradabile, ce vor fi furnizate de această asociație, în regim de gratuitate, până la sfârșitul anului 2019.

Campania va demara pe 1 iunie, a precizat, pentru presa elenă, primarul Vassilos Markis. El se declară optimist, în privința autodisciplinării campaniilor vizate – aproximativ 20 – datorită mărimii insulei Sikinos, care numără mai puțin de 300 de locuitori.

Potrivit Fundației Laskaridis, paile din plastic ocupă locul al 11-lea în clasamentelor deșeurilor din plastic care poluează mările grecești.

,,Este o schimbare mică, dar care are un efect imediat”, a declarat, pentru agenția ANA, Angelique Ksomopoulou, directoarea fundației citate, care dorește, să extindă această măsură  ecologistă și în celelalte insule din Arhipeleagul Cicladelor.

Luptă împotriva paielor din plastic a fost deschisă în aprilie, de către Guvernul britanic, care a anunțat că dorește să interzică aceste obiecte – alături de bețișoarele din plastic folosite la amestecarea băuturilor și de bețișorul pentru urechi  – până la sfârșitul acestui an.

 

sikinos_naxos_banner

Potrivit Comisiei Europene, 700 de kilogreme de deșeuri ajung în fiecare zi în mări și oceane, provocând asfixarea faunei și florei marine.

Fără să aibă neapărat reputației unui popor marcat de o conțiința ecologistă, grecii au adoptat, totuși, foarte repede o reformă introdusă în ianuarie, pentru a limita folosirea pungilor din plastic, care, începând din acest an, pot fi achiziționate doar contra cost.

Obiectivul acestei măsuri ecologiste constă în a reduce la 90 de pungi de plastic, cu grosimi cuprinse între 15 și 20 de microni consumul per locuitori în fiecare an, care atinge în prezent pragul de 400 de pungi din plastic pe an.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s