The Art Of House| Plantele Știu Daca Vecinele Lor Fac Parte Din Aceeași Familie

TULIPS-FIELDS-2560x1600

 

 

Un studiu internaționa a descoperit faptul că plantele sunt capabile să recunoască identitatea genetică a vecinelor lor pentru a-și adapta florile la caracteristicile grupului.

Studiul, condus de cercetători de la centru spaniol Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), arată că înflorirea, element cheie în reproducerea vegetală, depinde de climatul social în care cresc plantele.

Rezultatele studiului, publicat de către revista Nature Communicațions, confirmă că strategia reproductivă dictată de selecția naturală sau familială – demonstrată la toate animalele – este tipică și plantelor. ,,Am observat faptul că plantele care cresc înconjurate de suratele lor fac mai multe flori și mai frumoase decât cele care sunt înconjurate de plante străine, neînrudite genetic”, a subliniat Ruben Torices, cercetător la CSIC.

 

Cercetătorii au cultivat mii de semințe din planta iberică Moricandia moricandioides, în grupuri experimentalem într-o seră a Universității din Lausanne, Elveția.

Această specie are o dependență completă de polenizatori pentru reproducerea iar pentru a-i atrage utilizează flori de culoare purpurie. ,,Practic forțăm plantele să crească în ghivece înconjurate de suratele lor, în timp ce altele cresc aleatoriu înconjurate de plante locale”, a declarat Torices.

 

Studiul a confirmat că plantele nu sunt pasive la mediul social, iar o creștere a numărului florilor, atunci când se află în preajma unei semene, sugerează faptul că, ar putea coopera cu rudele ei pentru a atrage polenizatorii, având în vedere că un număr mai mare și frumos de flori atrage mai multe insecte, ajutând la reproducerea lor.

Cercetări din ultimii ani au relevat, faptul că, plantele au mecanisme moleculare complexe, care le permit să distrugă tipul de organism cu care interacționează. Ele pot astfel, detecta  care sunt microorganismele patogene și care sunt cele inofensive.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s