Un studiu internaționa a descoperit faptul că plantele sunt capabile să recunoască identitatea genetică a vecinelor lor pentru a-și adapta florile la caracteristicile grupului.
Studiul, condus de cercetători de la centru spaniol Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), arată că înflorirea, element cheie în reproducerea vegetală, depinde de climatul social în care cresc plantele.
Rezultatele studiului, publicat de către revista Nature Communicațions, confirmă că strategia reproductivă dictată de selecția naturală sau familială – demonstrată la toate animalele – este tipică și plantelor. ,,Am observat faptul că plantele care cresc înconjurate de suratele lor fac mai multe flori și mai frumoase decât cele care sunt înconjurate de plante străine, neînrudite genetic”, a subliniat Ruben Torices, cercetător la CSIC.
Cercetătorii au cultivat mii de semințe din planta iberică Moricandia moricandioides, în grupuri experimentalem într-o seră a Universității din Lausanne, Elveția.
Această specie are o dependență completă de polenizatori pentru reproducerea iar pentru a-i atrage utilizează flori de culoare purpurie. ,,Practic forțăm plantele să crească în ghivece înconjurate de suratele lor, în timp ce altele cresc aleatoriu înconjurate de plante locale”, a declarat Torices.
Studiul a confirmat că plantele nu sunt pasive la mediul social, iar o creștere a numărului florilor, atunci când se află în preajma unei semene, sugerează faptul că, ar putea coopera cu rudele ei pentru a atrage polenizatorii, având în vedere că un număr mai mare și frumos de flori atrage mai multe insecte, ajutând la reproducerea lor.
Cercetări din ultimii ani au relevat, faptul că, plantele au mecanisme moleculare complexe, care le permit să distrugă tipul de organism cu care interacționează. Ele pot astfel, detecta care sunt microorganismele patogene și care sunt cele inofensive.