Medical Journal| Celulele Cancerului De Sân Se Ascund În Alte Organe Și Reapar Mai Târziu

cancerul-la-san

 

 

 

 

Mecanismul prin care celulele responsabile de cancerul de sân obișnuiesc să hiberneze în alte organe și să reapară apoi, cu o forță care le face mult mai periculoase decât inițial, a fost identificat de către o echipă de oameni de știință, din Statele Unite.

Studiul cercetătorilor americani are o componentă promițătoare. Experimentele efectuate pe celule umane și de șoarece, au demonstrat că, dezactivarea acestui mecanism, prin medicamente sau manipulare genetică, paralizează aceste celule și stopează capacitatea lor de a se multiplica.

 

Prezentată în jurnalul Nature Communications, descoperirea oferă perspective, în privința terapiilor contra acestui tip de cancer, cel mai frecvent și cu cea mai mare rată de mortalitate la femei.

 

Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer la sân au ca rezultat metastazele, celulele canceroase migrând în alte regiuni ale corpului. Acestea pot intra într-un proces de hibernare, uneori timp de mai multe decenii, în zonele în care și-au găsit refugiu.

,,Rezultatele noastre demonstrează că celulele cancerului de sân pot supraviețui,  nedetectate, în corpurile pacienților lungi perioade de timp, printr-un proces celular numit autofagie”, a explicat pentru AFP unul dintre autorii cercetării, Kent Hunter, din cadrul Institutului Național al Cancerului, din apropiere de Washington.

În cadrul procesului de autofagie, o celulă se autodistruge parțial pentru a supraviețui într-un mediu stresant și sărac în nutrienți.

,,Multe dintre tratamentele tradiționale împotriva cancerului, sunt concepute pentru a viza celulele care se divid. Totuși, celulele ,,adormite” nu se divid activ sau frecvent”, a mai adăugat Hunter. Faptul că se ascund în alte parte a corpului, le permite să ,,fugă” din calea tratamentelor localizate, precum radioterapia.

În cadrul studiului, cercetătorii au injectat celulele latente în corpul șoarecilor. Jumătate din rozătoare au primit un medicament care a inhibat autofagia, iar celeilalte jumătăți i s-a administrat un placebo.

Într-un alt experiment, specialiștii au modificat gena care controlează autofagia. Ambele abordări au condus la o scădere, semnificativă, a supraviețuirii celulelor canceroase, se precizează în concluziile studiului.

Celulele care nu pot recurge la autofagie, acumulează substanțe toxice, care le distrug mitocondriile, sursa lor de energie.

Înainte de conceperea unui tratament va fi necesară efectuarea unor studii clinice pe oameni prin care să se elimine rezultatele nesigure, a precizat Hunter.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s