Glosarul Nutriției Sănătoase| Broccoli

broccoli-694304_1280

 

 

Un adevărat paznic al sănătății, broccoli este privită ca fiind una dintre cele mai nutritive legume. Conține foarte multe vitamine, este plină de fibre și bogată în substanțe fitochimice care vă ajută să luptați împotriva bolilor.

 

O jumătate de cană de broccoli conține:

  • mai puțin de 25 de calorii;
  • cu mult peste necesarul zilnic de vitamina C;
  • jumătate din necesarul zilnic de vitamina A, care combate malformații congenitale;
  • fibre, cu rol în reglarea nivelului glucozei în sânge;
  • calciu, foarte important pentru sănătatea sistemului osos;
  • sulforafan, o substanță fitochimică, anticancerigenă;
  • luteină, un carotenoid care are rol în combaterea degenerării pigmentare.

 

LA PIAȚĂ

Sezonul

Broccoli se găsește din abundență începând din toamnă, pe parcursul iernii.

Ce să căutați

Când alegeți broccoli, uitați-vă după cele cu buchețele verde închis și cu frunze și tije verde deschis. Tijele cu buchețele trebuie să fie subțiri și să pară crocante. Buchețelele trebuie să fie strânse și să aibă o culoare uniformă, verde. Cele gălbui și răsfirate sunt un semn de îmbătrânire.

 

ÎN BUCĂTĂRIE

Păstrarea 

Broccoli se păstrează foarte bine până la 3-4 zile, într-o pungă de plastic, în sertarul pentru legume al frigiderului.

Pregătirea

Broccoli se spală foarte bine. Se îndepărtează coaja tare de pe tulpini cu un cuțit pentru curățat coaja sau cu un cuțit cu lama ascuțită. Dacă gătiți broccoli cu tot cu tulpină, tăiați leguma de-a lungul tulpinii, inclusiv buchețelele. De asemenea, se pot spăla și găti și frunzele, care sunt pline de vitamine și au o aromă minunată. Ele se pot adăuga în supe și mâncăruri preparate prin prăjirea rapidă.

 

Rețete de bază

Buchetele de broccoli crude sau doar puțin opărite (într-o oală cu apă foarte puțin sărată) se pot folosi la gustări sau antreuri, cu sos. Buchețelele împreună cu tulpinile și frunzele se pierd în puțină apă, timp de 3-5 minute. Pot fi folosite ca garnitură, fierte simplu sau la abur, călite sau prăjite rapid. Gătirea de scurtă durată păstrează calitățile legumei: se păstrează aroma și culoarea, prevenindu-se pierderea vitaminelor în apa folosită la gătit. Timpul scurt de gătire împiedică ruperea structurii substanțelor conținute de broccoli. Dacă fierberea durează mai mult decât e necesar, se va constata un miros puternic de sulf, ca la ouăle stricate. Dar, firește, nu acesta este gustul corect al delicioasei legume.

 

VARIETĂȚI

Broccoli verde, broccoli purpuriu, broccolini și broc-conopidă se pot schimba între ele în majoritatea rețetelor dacă care necesită broccoli.

 

Broc-conopidă este o încrucișare între broccoli și conopidă care arată ca o conopidă verde, având gustul mai apropiat de conopidă decât de broccoli. Broc-conopidă bună este cea cu tulpină zveltă și cu buchete în formă piramidală, foarte strânsă.

 

Broccolini este obținut prin încrucișarea unui broccoli obișnuit cu varianta chinezească, obținându-se un broccoli mic, cu tije mici, subțiri și buchețele mici. Are aromă similară cu broccoli, dar puțin mai discretă. Broccolini este bun când buchetele lui sunt de culare verde deschis, cu aspect proaspăt.

 

Broccoli chinezesc are frunze mari verde – închis, tulpini subțiri și buchețele foarte mici. Varianta chinezească aduce mai mult cu frunzele de spanac, cu gust mai dulce, o variantă mai blândă a broccoli-ului. Pentru a găti broccoli chinezesc, se separă frunzele de tulpini. Se curăță tulpinile de coajă, se opăresc și apoi se gătesc împreună cu frunzele, într-o mâncare preparată prin prăjire rapidă.

 

Broccoli purpuriu este o varietate foarte colorată de broccoli, având aspect asemănător cu o conopidă purpurie, datorită buchețelelor sale compacte. Broccoli purpuriu are același gust cu al celui obișnuit. Dar dacă-l folosiți pentru un platou cu legume crude, îi veți da acestuia o pată de culoare. Prin gătire, culoarea devine mai ștearsă. Broccoli purpuriu poate fi folosit ca decorație: puteți așeza câteva buchețele în centrul unui platou cu preparate pentru un bufet.

 

TRUCURI PENTRU REȚETE

Broccoli crud este vedeta platourilor cu legume crude și a salatelor. Buchețelele de broccoli pot fi călite împreună cu usturiu în ulei de măsline, sau adăugate la mâncăruri preparate prin prăjire. Se pot fierbe la abur, apoi se condimentează cu un sos de brânză, sos alb sau cu suc proaspăt de lămâie, cu sare și piper. Broccoli rumenit poate fi presărat pe pizza. Se poate adăuga într-o tartă cu brânză sau într-o omletă. Tulpinile de broccoli și frunzele pot fi puse la ciorbe sau pot fi folosite ca bază pentru o supă – cremă de broccoli. Se prepară un piure din broccoli, se adaugă lapte sau smântână, sare și piper după gust și puțin oregano.

 

Istoria…

Broccoli este o legumă foarte ,,bătrână”. A fost menționată pentru prima oară în scrieri din perioada romană, însă originile sale nu sunt cunoscute. A fost introdusă în Franța de către Caterina de Medici, când a venit către nord, pentru a se căsători cu Henric al II-lea, în 1533.

Mențiuni despre broccoli apar și în texte din Anglia, încă de la începutul secolului al XVIII-lea.

Ultimii care au cunoscut broccoli sunt americanii, descoperind această legumă la începutul anilor ”20, când în publicația The New Yorker a apărut o caricatură cu o mamă obosită care încerca și-și convingă fiul să mănânce o porție din noua legumă din farfurie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s