Tratamentul Prin Nutriție| Alimente Indicate Pentru Crampele Musculare

kyliea-shea-balerina-celulita

 

 

Contracția subită a unui mușchi al gambei sau al labei piciorului poate produce dureri ascuțite. Producându-se mai ales noaptea, crampele musculare întrerup  somnul.

Câteva modificări ale dietei pot fi  de folos, lucru important de știut căci crampele devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă. Printre substanțele nutritive cele mai necesare mușchilor ce acționează în tandem pentru a echlibra aciditatea și alcalinitatea lichidelor organismului.

Parte din recomandările de mai jos sunt utile și în ameliorarea sindromului picioarelor neliniștite ce provoacă senzații neplcăute în picioare, care obligă la mișcare.

 

PRESCRIPȚIA ALIMENTARĂ

Alimente bogate în calciu, potasiu și magneziu

În balanța corectă, cele trei minerale enumerate mai sus ajută mușchii să se contracte și să se relaxeze normal. Împrospătându-le constant rezerva, preveniți crampele mușculare, ce izvorăsc dintr-un dezechilibru al electroliților. Dați atenție mai ales magneziului; când nu e suficient, mușchii nu se pot relaxa după ce se contractă – și mulți dintre noi nu au un aport alimentar satisfăcător. Dacă luați un betablocant pentru scăderea tensiunii arteriale, întrebați medicul dacă este de tipul care vă sărăcește organismul de potasiu. Și anumite diuretice pot micșora nivelul potasiului și al magneziului.

Obiectiv: Calciu: 3-4 porții de produse lactate semi-degresate sau alte alimente bogate în calciu, precum varza, spanacul și alte legume cu frunzele verzi, somonul și sardelele cu oase, din conservă, și susanul. Cel puțin 7 porții de fructe și legume pe zi. Potașiu: cel puțin  7 porții de fructe și legume pe zi. Magneziu: multe leguminoase, pește și fructe de mare, nucifere și semințe, cereale integrale, legume cu frunze verzi și cantități mici de ciocolată.

 

Apă și alte lichide

Când un sportiv are crampe musculare în timpul unui antrenament, este adeseori din cazu deshidratării. Ci mai mulți dintre noi nu depun eforturi fizice la fel d e intense, dar lichidele rămân foarte importante pentru menținerea hidratării celulelor (stare în care mușchii se contractă și se relaxează lin) și pentru alimentarea cu electroliți a celulelor, care îi folosesc pentru a produce energie  – altfel, aceste minerale se pot pierde prin transpirație excesivă. Dacă vreți crampe mai ales în timpul exercițiului fizic sau imediat după terminarea lui, apelați la medic. Pot fi semnale ale aterosclerozei, îngroșarea arterelor, care lasă mai puțin oxigen să ajung la mușchi.

Obiectiv: Cel puțin 8 pahare de 250 ml de apă pe zi.  Dacă depuneți efort fizic susținut, beți câteva înghițituri de apă la fiecare circa 20 de minute în timpul antrenamentelor,

Sfat Util: Sportivii care se suspun la eforturi intense pe durata a 90 de minute sau mai mult pot avea nevoie să își restabilească echilibrul electroliților cu o băutură energizantă specială. În cazul perioadelor mai scurte de efort, e suficientă apa sportivă.

 

SUPLIMENTE NUTRITIVE

Complexul de vitamine B

Într-un studiu întreprins în Taiwan, starea pacienților în vârstă, cu crampe musculare nocturne grave, s-a îmbunătățit semnificativ după ce au luat trei luni tablete de B-complex. Vitamina B12, e foarte importantă pentru transmiterea impulsurilor nervoase.

Dozaj: Suplimentele B-complex variază în conținut; cel folosit în studiul menționat conținea 50mg de vitamina B1 (tiamină), 5 mg de vitamina B2 (riboflavină), 30 miligrame de vitamina B6, și 250 mcg de vitamina B12. Medicul poate stabili cantitățile adecvate în fiecare caz.

 

Acid Folic

La unele persoane, crampele musculare pot fi priciunite de un deficit de folat. Femeile care iau multivitamine prenatale (care includ întotdeauna acid folic, forma de supliment a folatului) au o incidență mai mică a sindromului picioarelor neliniștite; într-un studiu, gravidelor care prezentau sindromul li s-a îmbunătățit starea după ce au fost tratate cu acid folic. Întrebați medicul înainte de a lua acid folic: suplimentele pot masca o creanță de vitamina B12.

 

Vitamina E

O serie de studii au arătat că vitamina E, poate atenua crampele musculare, altele nu au observat nici un efect. Dozele eficiente variază de la om la om.

Dozajul: 20UI, cantitatea găsită într-o multivitamină. Evitați dozele mai mari de 1200 UI: pot provoca încețoșarea vederii, amețeală și dureri de cap.

 

Fier

Anemia feriprivă poate cauza crampe musculare, așa că este bine să mergeți la medic și să vedeți  dacă nu cumva sunteți anemic. Femeile și persoanele în vârstă sunt predispuse la această afecțiune. Insuficiența fierului poate provoca și sindromul picioarelor neliniștite.

Dozaj pentru femeile premopauzale, 18 mg pe zi, cantitatea găsită în multe vitamine destinate femeilor. Bărbații ar trebui să evite să ia suplimente cu fier dacă nu le sunt prescrise pentru tratarea anemiei. Excesul de fier din suplimente poate produce consipație; pentru a o evita, mâncați multe fibre și beți cel puțin 8 pahare de 250 ml de apă.

 

Magneziu

Există dovezi în sprijinul teoriei potrivit căreia suplimentele cu magneziu pot fi utile pentru femeile gravode care au crampe musculare, dar întrebați medicul înainte de a lua suplimente. Aproape oricine poate folosi mai mult magneziu decât cel luat din hrană. 300-400 magneziu în plus pe zi, luate în timpul mesei, pot fi utile și nu fac rău. Formele glicinat și malat ale magneziului provoacă mai rar diaree, decât citratul și hidroxidul.

Dozaj: 100-400 mg pe zi pot corecta acest deficit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s