Medical Journal|Endometrioza

FERTILIDAD1

 

 

 

 

Uterul este căptușit cu un țesut spongios denumit endometru, care oferă un adăpost moale pentru ovarul fertilizat. În mod normal, se eliberează câte un ovul în fiecare lună, iar dacă acesta nu este fertilizat, endometrul își mărește volumul, se desprinde și alunecă, părăsint organismul sub forma unui fluid menstrual.

 

Uneori totuși celulele care formează endometrul se dezvoltă în afara uterului, la nivelul organelor din vecinătate, cum ar fi trompele uterine sau ovarele. În unele cazuri, celulele se implantează pe fața externă a uterului. Se pot răspândi chiar la nivel pulmonar, digestiv sau în alte zone ale corpului. Aceasta afecțiune se numeșe endometrioză și poate avea ca rezultat simptome dureroase, potențial severe.

 

Deoarece celulele endometriale sunt sensibile la modificările hormonale ale ciclului menstrual, simptomele se modifică frecvent în timpul menstruației. Femeile pot resimți dureri severe, care le împiedică în desfășurarea activității obișnuite, astenie și multe alte simptome neplăcute. Endometrioza poate determina, de asemenea, simptomatologie gastrointestinală, durere în timpul actului sexual, în timpul menstruațiilor, micțiuni dureroase. Peste 30% dintre femeile cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea.

 

Endometrioza poate fi controlată uneori prin folosirea pilulelor contraceptive sau a altei medicații care influențează nivelurile hormonale. Intervenția chirurgicală în vederea eliminării țesutului reprezintă un alt tratament care poate fi eficace. Dar la aproximativ una din trei femei, țesutul ectopic va recidiva în cele din urmă, precizează dr. Carolyn R. Kaplan, conferențiar clinician de obstretică și ginecologie.

 

Medicii nu cunosc cu certitudine cauzele endometriozei. Dovezile sugerează că celulele se răspândesc la nivelul pelvisului când sângele menstrual nu se elimină eficient din organism. Sistemul imunitar ar trebui să recunoască și să distrugă aceste celule rătăcite, dar, din anumite motive, nu o face.

 

Există numeroase opțiuni de tratament pentru endometrioză. Un bun început constă în întărirea sistemului imunitar și întreprinderea a tot ce este posibil pentru menținerea unui echilibru hormonal corect, spune dr. Deborah A. Metzger, profesor clinician asociat de endocrinologie a reproducerii și obstretică-ginecologie la Universitatea Stanford.

 

Unele femei cu endometrioză vor avea nevoie de tratament medical, fie pentru eliminarea țesutului, fie pentru controlul manifestărilor lunare. În multe cazuri, totuși, femeile pot evita disconfortul prin îngrijire la domiciliu.

 

REMEDII PENTRU ACASĂ

Tratați-vă cu căldură

Aplicarea de căldură la nivelul abdomenului inferior este eficient de a liniști uterul, spune dr. Toni Bark, specialist în medicina integrativă. Băile calde sau aplicarea unei sticle cu apă caldă ori a unei perne electrice reprezintă cea mai ușoară abordare. Pentru a obține o căldură de lungă durată, medicul va recomanda folosirea unui dispozitiv care eliberează căldura pentru perioade mai lungi de timp, cum ar fi sistemul de împachetari calde terapeutice Robinson FemEase.

 

Practicați exerciții fizice atunci când sunteți în formă

Mersul pe jos, înotul și alte forme de exercițiu fizic stimulează circulația, ceea ce ajută organismul să elimine excesul de estrogen din sânge. Efortul fizic stimulează, de asemenea, endorfinele, compușii chimici naturali care reduc durerea.

 

Evitați poluanții

Hormonii din organismul feminin sunt perfect echilibrați, dar societatea modernă a stricat mersul lucrurilor. Oamenii au introdus peste 70 000 de substanțe chimice industriale în mediu, iar unele dintre ele inhibă imunitatea și  perturbă echilibrul hormonal natural.

Dioxina, de exemplu, un reziduu chimic foarte răspândit în mediu, poate afecta profund hormonii feminini. Într-un studiu efectuat pe parcursul a 13 ani, maimuțele rhesus femele au fost expuse la dioxină, iar 79% au dezvoltat endometrioză. Aceste studii au fost efectuate pe maimuțe, și nu pe oameni, dar efecte similare pot apărea și la oameni. Nu se știe însă cu certitudine, în absența altor studii.

Un bun punct de plecare îl reprezintă evitarea alimentelor care pot conține cantități crescute de dioxină, dar mai multe despre ascest aspect vor fi discutate mai târziu. Produsele care au fost înălbite cu clor pot conține dioxină și alți compuși chimici contaminați. Deși, nu există o evaluare care să arate o legătură între folosirea tampoanelor și incidența endometriozei, unele femei preferă să folosească tampoanele și absorbantele care nu au fost decolorate cu clor.

Unele persoane consideră, de asemenea, util să folosească hârtie igienică, cosmetică și alte produse fără dioxină oricând este posibil. Folosiți prosoape și servețele de pânză în locul celor de hârtie.

 

TRATAMENTE NUTRIȚIONALE

Consumați alimente organice

Animalele domestice crescute în scop comercial sunt de obicei injectate cu hormoni de creștere și antibiotice, iar femeile care consumă carne pot fi afectate. ,,După părerea mea, un mod imediat de a vă proteja echilibrul hormonal și sistemul imunitar este de a vă asigura că nu consumați carne și produse lactate care nu sunt certificate ca fiind organice” recomandă dr. Bark.

 

Filtrația apa

Folosiți purificator de apă care elimină plumbul, mercurusl, clorul și alte substanțe contaminate care afectează hormonii. Citiți pe etichete care sunt substanțele specifice pe care le va alimina fiecare tip de filtru.

 

TERAPII ALTERNATIVE

Relaxați-vă cât de mult puteți

Controlul stresului este util în îmbunătățirea funcției imunologice și poate ameliora durerea. Fiecare femeie are propriile modalități de a face față stresului, inclusiv meditația, yoga și exercițiile de relaxare. Sau puteți încerca abordări mai creative: înscrieți-vă la un curs de artă; angajați-vă în muncă în voluntariat; implicați-vă mai mult în Hobby-urile dumneavoastră. Femeile care își hrănesc partea creativă a ființei lor vor trece prin mai puțin stres.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s