Plante Medicinale: Ceai Verde & Ceai Negru

Camellia-sinensis-flowers

 

 

 

 

Originar din China și India, ceaiul reprezintă încă un important produs de cultură în ambele țări. Atât ceaiul verde, cât și cel negru sunt preparate din aceeași plantă, diferența constând în modul de tratare a frunzelor.

Arbustul poate atinge înălțimea de 10 m, dar de obicei crește la nivelul de 1 m. Florile arborelui de ceai sunt albe și au miros dulce. Fructele sunt sub formă de capsule rotunde.

 

PĂRȚILE UTILE

FRUNZELE

  • Frunzele, recoltate pe tot parcursul anului, sunt folosite la prepararea ceaiului negru sau verde.
  • Frunzele din vârful arbustului sunt și cele mai aromate; se culeg doar pețiolul cel mai sus situat și două frunze tinere adiacente.
  • Ceaiul negru este fermentat; ceaiul verde este trecut rapid prin abur; astfel, compușii lui activi sunt mai puternici.
  • Ceaiul se bea ca infuzie, singur sau amestecat cu alte plante, precum menta sau lămâia.
  • Frunzele se folosesc la prepararea unor produse farmaceutice precum pulberile și extractele.

 

COMPUȘI ACTIVI

Compusul activ principal al celor două tipuri de ceai este cofeina, cu efect stimulant asupra sistemului nervos central. Ceaiul conșine acizi fenolici, flavonoide și tanini. Totuși, fermentația alterează polifenolii din ceaiul negru, de aceea ceaiul verde pare să fie mai eficient din punt de vedere medicinal.

 

UTILIZĂRI MEDICINALE

Frunzele erau folosite de mii de ani pentru a prepara o băutură medicinală care stingea setea. În medicina tradițională chineză, ceaiul verde tratează o gamă variată de afecțiuni. În plus, are reputația de a prelungi viața.

Cercetări recente s-au axat pe potențialul anticancerigen al ceaiului verde. Mai multe studii pe animale au arătat că polifenolii antioxidanți din ceaiul verde inhibă unele tipuri de cancere, mai ales cele de prostată, pancreas, colon și rect.

Acești compuși antioxdanți acționează prin blocarea formării de compuși care provoacă apariția cancerului, precum nitrozaminele, prin suprimarea activării carcinogenilor și prin neutralizarea agenților ce declanșează cancerul.

Efectul stimulator și cel diuretic al ceaiurilor verde și negru se datorează în principal conținutului lor de cofeină. Acțiunea stimulatoare a ceaiului verde combate epuizarea nervoasă; De asemenea, efectul  său diuretic ajută în curele de slăbire. Ceaiul este și antibacterian, iar taninii săi combat diareea.

 

CULTIVARE

Această plantă tropicală crește cel mai bine într-un climat umed și cald, iar în țările cu climă temperată trebuie cultivat în sere încălzite.

 

PREPARARE ȘI DOZAJ

În tratamentul epuizării nervoase și al obezității

  • Infuzie: Puneți 1 linguriță de ceai verde sau negru la o cană de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute. Beți 2 căni pe zi.
  • Capsule (375 miligrame de extract de ceai verde): Luați 2 capsule dimineața și 2 la prânz.

 

Dacă simptomele persistă, apelați la medic!

 

PRECAUȚII

  • Consumul de ceai seara poate provoca insomnie.
  • O cantitate mare de ceai poate produce constipație, indigestie și agitație, datorită excesullui de cofeină.
  • Femeile însărcinate sunt sfătuite să limiteze consumul de ceai la 2-3 căni pe zi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s