Riboflavină: Ce Este, Cum Acționează, Beneficii Și Mod De Administrare

Cercetările recente arată că riboflavina, vitamina B2, pare să dețină un uriaș potențial terapeutic. Poate să contracareze migrenele, să prevină cataracta care duce la orbire, să vindece semnele de pe piele…și multe altele.

Vitamin B2

 

 

CE ESTE

În anul 1879, oamenii de știință au descoperit, în lapte, uitându-se la microscop, o substanță galben-verzuie fluorescentă, dar abia în anul 1933 ea a fost identificată ca riboflavină. Această vitamină solubilă în apă, face parte din familia vitaminelor B, care este implicată în transformarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților în combustibil pentru organism. Riboflavina, care se găsește, în mod natural, în multe alimente, este adăugată și pâinii, și cerealelor fortificate.  Ea este distrusă cu ușurință când este expusă la lumina soarelui.

Un aport neeadecvat de riboflavină însoțește, adesea alte deficiențe de vitamina B, care sunt o problemă obișnuită la vârstnici și alcoolici.

Riboflavina se găsește ca supliment îndividual, în combinație cu alte vitamine B, sau ca parte a unei multivitamine.

CUM ACȚIONEAZĂ

Organismul depinde de riboflavină pentru o gamă largă de funcții. Ea joacă un rol vital în producerea hormonului tiroidian, care accelerează metabolismul și ajută la asigurarea unei provizii constante de energie. Riboflavina ajută organismul să producă celulele imune care combat infecția; ea conlucrează cu fierul pentru a fabrica globulele roșii, care transportă oxigenul către toate celulele din corp. În plus, riboflavina transformă vitamina B6 și niacina  în formele lor active.

Riboflavina produce substanțe care sprijină antioxidanții, cum ar fi vitamina E, să protejeze celulele împotriva moleculelor care apar natural, puternic reactive, numite ,,radicali liberi”. 

Este esențială pentru menținerea și repararea țesuturilor – organismul folosește cantități suplimentare ca să grăbească vindecarea rănilor după operații, arsuri și alte leziuni. Vitamina este necesară și pentru a menține sănătatea ochilor și a sistemului nervos.

Biotamina-B2-Riboflavina

Beneficii suplimentare

Riboflavina s-a dovedit valoroasă în tratarea unor probleme dermatologice, printre care cuperoza, care produce înroșirea pielii feței și pustule la mulți adulți.

În combinație cu alte vitamine B, printre care și vitamina B6 și niacina, poate fi de ajutor în cazul unei game largi de boli nervoase și de afecțiuni de altă natură,  printre care amorțeala și furnicăturile, boala Alzheimer, epilepsia și scleroza multipă, precum și anxietatea, stresul și chiar oboseala cronică.

CÂT DE MULT VĂ TREBUIE

Doza zilnică recomandată de riboflavină este de 1.3 miligrame pe zi la bărbați și 1.3 miligrame la femei. Aceste cantități previn deficiențele generale; doze mai mari sunt prescrise, în mod obișnuit, pentru bolile specifice.

Dacă Luați Prea Puțin

Printre simptomele clasice de deficiență se numărără crăpături și herpes la colțul gurii și fotofobie, mâncărimi și usturimi oculare. Pielea din jurl nasului, al sprâncenelor și al lobilor urechilor se poate deshuama și se poate semnala o eczemă în zona inghinală. Poate surveni și o scădere a globulelor roșii (anemie), care produce o stare de anemie.

Dacă Luați Prea Mult

Riboflavina în exces nu este periculoasă, pentru că organismul elimină surplusul prin urină. Dozele prea mari pot intensifica culoarea urinei, un efect secundar inofensiv, dar neliniștitor.

MOD DE ADMINISTRARE

DOZAJ

Pentru prevenirea cataractei: Doza uzuală este de 25 miligrame pe zi.

Pentru cuperoză: Se recomandă doze de 40 miligrame pe zi.

Pentru migrenă: Până la 40 miligrame pe zi.

Multe vitamine care se iau una pe zi au DZR de riboflavină; multivitaminele foarte puternice pot conține cantități mult prea mare, de 30 miligrame sau mai mult.

INDICAȚII DE UTILIZARE

Consultați medicul dacă luați contraceptive orale, antibiotice sau medicamente pentru afecțiuni psihiatrice, care pot afecta necesarul de riboflavină. Nu o luați cu alcool, căci aceasta reduce absorbția riboflavinei în tractul digestiv.

ALTE SURSE

Surse foarte bune de riboflavină sunt laptele, brânzeturile, iaurtul, ficatul, vita, peștele, pâinea și cerealele integrale, ouăle, avocado și ciupercile.

INFORMAȚII ȘI SFATURI

  • Majoritatea oamenilor primesc cam jumătate din riboflavină din lapte și alte produse lactate.
  • Laptele lăsat în lumina soarelui într-un recipient transparent din sticlă își pierde trei sferturi din riboflavină după numai câteva ore, din cauză că vitamina este extrem de sensibilă la lumină. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptele este ambalat adesea în cutii de carton.
  • O dietă bine echilibrată este importantă în sepcial în cazul vârstnicilor, la care carența de riboflavină și alte vitamine B este fredventă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s