Salcie

saule-pleureur-02

 

Acest arbore cu frunze căzătoare se remarcă prin ramurile sale grațioase care poartă frunze mătăsoase, în formă de lance. Atinge înălțimi de 10-15 metri și se găsește răspândit în toată Europa, în locurile umede, mai ales pe malurile râurilor. Florile sunt mâțișoare care apar primăvara. Ramurile tinere și suple sunt folosite tradițional ca material pentru garduri sau coșuri.

 

Părțile Utile

SCOARȚA

  • Scoarța se recoltează în martie, de pe ramurile tinere tăiate de la copaci cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani.
  • Scoarța se mărunțește sau se macină pentru a fi utilizată la prepararea de decocturi.
  • Ea poate fi transformată în capsule cu pulbere, tincturi și extracte lichide, adesea în combinație cu alte plante antiinflamatorii precum gheara-diavolului și coacăzul negru.

 

 

COMPUȘI ACTIVI

Scoarța de salcie conține salicină, pe care organismul o convertește în alcool salicilic și apoi în cunoscutul agent antiinflamator, acidul salicilic (o formă naturală a aspirinei). Scoarța conține, de asemenea, flavonoide și proantocianidine (tanini condensați), care sunt cunoscute pentru proprietățiile lor astringente și de cicatrizare a rănilor.

 

UTILIZĂRI MEDICINALE

Scoarța de salcie combate inflamația, reumatismul, durerile generale, durerile de cap și febra.

Un grup de cercetători japonezi au efectuat în anul 2002 o serie de experimente prin care au demonstrat că acidul salicilic (produs prin conversia intestinală a salicinei) reduce febra, fără a irita stomacul.

Scoarța de salcie are și efect antiseptice și este utilizat extern pentru tratarea rănilor și a ulcerațiilor. Ea a fost folosită și în cazurile de diaree și de infecții intestinale. Datorită acțiunii antipiretice, este recomandată, de asemenea, în tratamentul gripei.

 

CULTIVARE

Preferă solurile umede și a locurilor. Salcia va ocupa mult spațiu într-o grădină mică.

 

PREPARARE ȘI DOZAJ

  • În tratamentul febrei, gripei, durerilor de cap, durerilor generale și reumatismului. (Decoct: Puneți 1-3 grame de scoarță la o cană cu apă. Fierbinți timp de 10 minute și strecurați. Beți câte o cană de 3 ori pe zi, înainte de mese; Tinctură: Puneți 40 de picturi într-un pahar cu apă. Beți de 3 ori pe zi).

 

PRECAUȚII

  1. Administrată în doze mari, salcia poate provoca greață, disconfort gastrointestinal, amețeală și erupții cutanate.
  2. Scoarța de salcie nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care suferă de astm, ulcere gastrice, diabet sau afecțiunilor hepatice și renale.
  3. Persoanele alergice la salicilați trebuie să evite salcia.
  4. Nu trebuie administrată în combinație cu diuretice, antihipertensive sau anticoagulante sau cu antiinflamatoare nesteroidiene.
  5. Uzul excesic al decoctului poate provoca abcese bucale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s