Anual Sunt Aproximativ 20.000 De Nașteri Premature

 3d6ce88b294d737335657da8eb01bc7e.jpg

Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat, marți, faptul că, anual, aproximativ 20.000 de copii se nasc prematur în România, pledând în acest context pentru alocarea de fonduri pentru a asigura dotarea corespunzătoare a maternităților.

,,Sunt aproximativ 20.000 de copii care se nasc prematur pe an, plus alte cazuri de copii care au un risc la naștere din cauza neurmăririi sarcinii. Sunt aproape 40.000 de sarcini care nu sunt văzute de medicii ginecologi, de medicii obstetricieni. Avem cea mai mare rată de mortalitate din Europa, dublă față de media Uniunii Europene, cu toate că, în ultima vreme s-au mai făcut progrese și prin alocarea de fonduri locale pentru îmbănătățirea structurii secțiilor și a condițiilor materiale. Dar, rămân foarte multe echipamente învechite, foarte multe echipamente care trebuie scoase din uz. Multe echipamente care trebuie cumpărate și achiziționate. Din ce știm noi, Salvați Copiii, ar trebui încă 300 de paturi complet echipate pentru nou-născuți cu risc.  Faptul că sunt 20.000 de nașteri premature și avem  o pierdere pe an de 1.400 de copii până la a împlini un an și dacă luăm din ele poate 30%, să zicem că așa, un calcul general, ar fi 400-500 de copii care ar putea fi ajutați să trăiască cum trebuie”, a declarat aceasta.

 

Gabriela Alexandrescu a precizat că în țară sunt 23 de maternități de gradul III, care au personal necesar, însă nu toate sunt dotate complet, pentru că ultimele achiziții mai ample s-au realizat în anul 2007 și de atunci toate echipamentele au fost folosite continuu.

,,Am donat peste 390 de echipamente moderne. În continuare trebuie mărită capacitatea secțiilor de nivelul III pentru a primi mai mulți nou – născuți. Anul trecut au fost cazuri de refuz, deci nu au avut capacitatea să îngrijească și trebuie alocate fonduri. Sunt probleme de alocare a fondurilor pentru secțiile de ATI. Există și o discriminare să spunem între alocarea pentru adulți și pentru copii, așa că sperăm să facem astăzi un plan, un progres în ceea ce privește necesarul de echipamente și un buget predictibil, clar pentru secțiile de nou-născuți, mai ales că nașterile premature sunt fixe, adică nu se micșorează în niciun caz”, a afirmat președintele executiv al Salvați Copiii.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s