Căldura Nu Reprezintă Un Risc Pentru Sarcină

3f18fdd1d92f0887ac853cd73cd4fd43

 

Femeile gravide pot să facă exerciții fizice vara și să meargă la saună ori băi calde, fără a risca sănătatea copilului lor nenăscut, potrivit unui studiu recent. Această concluzie contrazice opinia curentă, conformă căreia, femeile însărcinate ar trebui să evite expunerea ridicată la căldură.

 

Medicii obișnuiau să recomande femeilor însărcinate să nu se expună la temperaturi ridicate, sau să nu facă exerciții care le-ar putea crește temperatura corpului.

Însă, un studiu recent, realizat de Universitatea din Exter, în cadrul căreia s-au analizat rezultate a 12 studii publicate până în luna iulie 2017, susține contrariul. Cercetătorii au raportat reacția temperaturii de bază a 347 de femei însărcinate la stresul produs de căldură, fie prin exerciții fizice, fie prin încălzire pasivă, cum ar fi utilizarea unei saune sau a unei băi fierbinți.

 

Pe baza cercetărilor recente, specialiștii afirmă, faptul că, femeile însărcinate ar trebui să evite stresul provocat de căldura care depășește 39 grade celsius sau pur și simplu expunerea la băi calde sau exerciții fizice care suprasolicită organismul.

 

 

Cercetarea publicată în Bristish Journal of Sports Medicine, ediția online, faptul că, nicio femeie nu a depășit șimita de temperatura recomandată de 39 grade celsius, în toate studiile. Cea mai mare valoare a temperaturii medii individuale raportată a fost 38,9 grade celsius, în timp ce cea mai mare temperatură medie a fost 38,3 grade celsius pentru exercițiile pe teren, 37,5 grade celsius pentru exerciții în apă, 36,9 grade celsius pentru băile cu apă caldă și 37,6 grade celsius pentru expunerea la saună.

 

Pe baza acesto rezultate obținute, cercetătorii afirmă faptul că, femeile însărcinate se pot angaja, în condiții de siguranță, la exerciții de aerobic de înaltă intensitate chiar și timp de 35 de minute (la 80-90% din ritmul cardiac maxim), la teperaturi de până la 25 grade celsius și 45% umiditate relativă.

 

Specialiștii afirmă, de asemenea, faptul că, femeiele însărcinate pot participa, în condiții de siguranță, la exerciții aqua-aerobic la temperaturi ale apei cuprinse între 28,8 grade celsius și 33,4 grade celsius, timp de până la 45 de minute și pot face băi calde (40 grade celsius), sau pot folosi saune calde/uscate (15% umiditate relativă) pentru până la 20 de minute, indiferent de stadiul sarcinii, fără a atinge limita de temperatura recomandată la 39 grade celsius.

 

Specialiștii au susținut, faptul că, liniile directoare actuale, nu definesc, în mod clar, limitele stresului termic și pot, prin urmare, descuraja activitatea fizică în timpul sarcinii, chiar dacă ar putea beneficia atât mama, cât și copilul.

 

Studiile, pe care le-au analizat, au inclus femeile în orice stadiu al sarcinii și răspunsurile au fost măsurate, în funcțe de intensitatea și durata exercițiilor, precum și de temperatura și umiditatea mediului.

 

În anumite cazuri s-a putut observa o reducere a creșterii temperaturii bazale, pe măsură ce sarcina a progresat, sprijinind teoria conform căreia reglarea termică se îmbunătățește în timpul sarcinii. Deși, motivul care stă la baza acestui lucru este neclar, cercetătorii suspectează faptul că poate fi legat de schimbări ale masei corporale și ale suprafeței.

 

Cercetătorii au subliniat unele limitări ale studiului, cum ar fi eșantionul mic, calitatea variată a dovezilor și inconsecvența în proiectarea studiului. eu au sugerat, faptul că, au fost necesare mai multe cercetări pentru a identifica expunerea sigură și limitele de mediu pentru femeile însărcinate care sunt active din punct de vedere al temperaturilor mai calde, dar au afirmat că rezultatele lor sugerează că riscul de stres la căldură este scăzut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s