Glosarul Nutriției Sănătoase – Legumele Boabe

Fasolea uscată – albă, neagră, roz, verde și în multe culori – joacă un rol important în bucătăria din întreaga lume.

În epoca bucătăriei ,,fusion”, fasolea călătorește dintr-o bucătărie în alta, combinată și asortată într-o mare varietate de preparate.

O cană de fasole neagră conține

–        225 de calorii

–        Peste 30% din necesarul zilnic de proteine

–        Mai mult din 50% din necesarul zilnic de acid folic, cu rol impoertant în perioada sarcinii și în dezvoltarea normală a embrionului.

–        Fibre – pentru un sistem digestiv sănătos

–        Fier – care previne anemia

–        Magneziu – cu rol în menținerea sănătății sistemului osos, mai ales după instalarea menopauzei

–        Fosfor – important pentru o dantură sănătoasă

–        Zinc – necesar pentru combaterea infecțiilor.

La Piață

–        Sezonul – Aceste legume nu au un sezon de vârf; uscate, conservate sau congelate, se găses pe parcursul întregului an.

–        Ce să căutați – Produsele cu mărci cunoscute sunt de mai bună calitatte decât celelalte, dar în fapt, valoarea lor nutritivă este aceeași. Pachetele și consrvate pot conține boabe sfărâmate. Când cumpărați fasole vrac, verificați ca boabele să fie curate, netede, cu forme neregulate, cât mai puțin accidentante.

–        De unde se cumpără – Un magazin  cu produse naturale este probabil cel mai bun loc unde veți găsi legume vrac. Magazinele cu produse naturale sunt cea mai bună sursă pentru fasole și linte uscată. Toate supermarketurile vând fasole ambalată în pachete și conserve.

În Bucătărie

–        Păstrarea – Fasolea uscată și cea conservată pot fi păstrate oricât de mult. Fasolea uscată se păstrează în pungi închise într-o cutie închisă pentru a o feri de insecte și murdărie.

–        Pregătirea – Legumele uscate trebuie spălate foarte bine  înainte de a fi folosite, dar și alese, pentru a se îndepărta orice particule străine, cum ar fi pietricelele sau bucățelele de pământ care au scăpat printre boabe. Cu excepția lintei, toate tipurile de fasole puse la înmuiat ănainte de a fi gătite. Puneți legumele într-un castron mare cu apă rece, cât să le  acopere. Fasolea se lasă astfel peste noapte sau opt ore, la temperatura camerei. Puteți folosi și altă variantă: se pune fasolea într-o cratiță, cu apă cât s-o acopere. Se dă în clocot și se fierbe două minute. Se ia cratița de pe foc, se acoperă și se lasă astfel timp de o oră. Apa în care a stat fasolea se aruncă.

Trucuri pentru rețete

Fasolea se folosește în supe, tocane sau în mâncăruri simple, precum fasolea la cuptor. Se pot amesteca mai multe varietăți de fasole în același fel de mâncare.

Varietăți

–        Adzuki – este o fasolea cu bobul de culoarea roșie – brună, cu o dungă albă.Are un gust dulce, fiind foarte populară în bucătăria chinezească.

–        Fasolea neagră – este folosită în preparatele mexicane și în cele din sudul Statelor Unite, dar apare și în meniurile altor țări.

–        Cannellini – este o varietate italiană de fasole cu bobul alb, disponibilă atât în forma conservată, cât și uscată. Se folosește în supe și salate combinate.

–        Năutul – are boabe de mărime medie, culoarea lor fiind cafenie și având forma unei ghinde. Este folosit în bucătăria mediteraneeană și cea a Orientului Mijlociu.

–        Cranberry (fasolea pătată) – este o varietate de mărime medie, având o formă ovală, de culoare roz și bej, cu gust de nuci. Se daugă în supe și tocane.

–        Fava – este fasolea cu boabe maronii, foarte mari. Se folosește în bucătăria mediteraneeană și cea din Orientul Mijlociu, mai ales în supe.

–        Fasolea Flageolată – are boabe de culoare verde palid. Se servește de obicei cu miel, dar și cu alte tipuri de carne în supe, salate și tocane.

–        Marele Nordic – are boabe cu formă asemănătoare rinichilor , cu aromă mai blândă. Are boabele cele mai mari, de culoare albă.

–        Fasele Grasă – are boabe în formă de rinichi și poate fi de culoare roz sau roșie.

–        Lintea – are bobul mic, de culoare maro, verde, portocalie sau galbenă. Se folosește în bucătăria din Orientul Mijlociu și în cea central-europeană, în supe, tocane și garnituri.

–        Fasolea de Lima – se poate prezenta în două variante: varianta mare, Fordhooks, și cea mică, lima tânără. Este populară în ghivechiuri și supe.

–        Varietatea Mung – un bob mic, verde – maroniu, galben sau negru, care fierbe foarte repede și are gust dulce. Se găsește în magazinele cu specific oriental și în cele naturiste.

–        Navy sau Yankee – este o fasole cu boabe albe, rotunde, folosită în preparatele tradiționale americane precum fasolea Boston la cuptor.

–        Fasolea porumbel – are boabe mici, albe marmotate cu portocaliu și este folosită la preparatele din bucătăria caraibiană, africană și indiană.

–        Fasolea Pinto – este de mărime medie, rozalie, marmotată. Forma boabelor se aseamănă cu a rinichilor. Se folosește mai ales în bucătăria mexicană.

–        Soia – are boabe potrivite, rotunde. Cele proaspete sunt verzi, iar cele uscate, negre sau galbene. Sunt prețuite pentru valoarea lor nutritivă.

–        Mazărea desfăcută – este preparată din mazărea proaspătă. Boabele de mazăre se desfac în două când sunt uscate.

–        Fasolea ,,cu ochi negri” – are mărime medie, bobul alb, cremos, cu o pată neagră. E folosită în preparatele din sudul Americii și în cele din bucătăria caraibiană.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s