Toate Obiectele Din Metal Prețios Vor Fi Marcate De Către Stat

VRA-002-CT-RG-X.0

 

România a securizat semnificativ cadrul legal referitor la protecția consumatorilor și combaterea evaziunii fiscale prin adoptarea, în ședința de Guvern, de joi, a ordonanței de urgență, care prevede aplicarea obligatorie a mărcii statului pe toate obiectele din metal prețios, care vor fi comercializate pe teritoriul țării noastre, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

 

,,În mod concret, după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență toate obiectele din metal prețios vor avea aplicată marca oficială a statului de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Această marcă oficială a statului va fi aplicată în locul mărcii de garanție proprii a comercianților. Măsura permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât și combaterea falsurilor și contrafacerilor obiectelor din metale prețioase. Aplicarea mărcii oficiale a statului determină o creștere a nivelului de încredere și siguranță al consumatorului la achiziționarea acestor obiecte”, se precizează în comunicat.

 

harry winston - legacy.jpg

 

Potrivit sursei citate, prin ordonanța de urgență inițiată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin Ministerul Economiei, se poate, acum, asigura o bună supraveghere a pieței de metale prețioase – orice bijuterie cumpărată de către un cetățean român are o trasabilitate clară; acuratețea informațiilor despre cantitatea și calitatea metalului prețios din bijuterii – clienții vor avea informații certe și credibile despre componența bijuteriilor pe care le vor achiziționa; evidența cantităților de metal prețios introduse și/sau scoase de pe teritoriul României – prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale prețioase se poate realiza o evidență clară a cantității de metale prețioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea viscală.

 

Dacă un client al unui comerciant nu observă marca de stat, pe bijuteria pe care o dorește să o cumpere, trebuie să se gândească că are în față fie un fals, fie un produs contrafăcut și atunci nu îl mai achiziționează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă și eficientă, care ne permite să protejăm consumatoriii, să combatem evaziunea fiscală și să știm în orice moment, ce cantități de metale prețioase au intrat sau ieșit din România.  Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii și îmbunătățirea fiscalizării comerțului cu obiecte din metale prețioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creșterea încăsărilor la bugetul de stat. Felicit Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru acest act normativ și pentru efortul pe care-l depune pentru protejarea cetățenilor români, a declarat ministrul Economiei, domnul Dănuț Andruscă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s