Un Nou Studiu Arată Efectele Ibuprofenului

9-Simple-Beauty-Tips-For-Pregnant-Women

O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia, în urma unui recent, că Ibuprofenul poate afecta fertilitatea femeilor, chiar înainte de naștere, dacă mamele lor îl consumă, chiar și două zile în primele trei luni de sarcină. 

Cunoscutul analgezic scurtează perioada de fertilitate și aduce menopauza mai devreme. Chiar și dacă femeia gravisă, ia Ibuprofen pentru  o perioadă scurtă, efectele sunt ireversibile, relatează publicația The Independent, ediția online.  Perioada aceasta, de gestație, este esențială în producerea de foliculi, din care se generează ovarele. ,,Fetele se nasc cu un număr finit de foliculi în ovare, și aceasta definește capacitatea reproductică ca adult”, a precizat Severine Mazaud – Guittot, autorul principal al studiului de la institutul Inserm din  Rennes, Franța. ,,O rezervă inițial slabă va rezulta într-o perioadă reproductivă scurtată, menopauză timpurie sau infertilitate”. Mai adaugă și că ,,dezvoltarea foliculilor în făt, nu a fost terminată în primul trimestru, dar dacă tratamentul cu Ibuprofen este scurt, ne așteptăm că rezerva de ovare să se recupereze într-o anumită măsură. Totuși, am găsit ca o expunere de 2-7 zile la medicament reduce dramatic cantitatea de celule ovariene, în primul trimestru al sarcinii, iar ovarele nu a revenit la normal”. Având în vedere, faptul că, în medie 3 femei din 10 iau analgezicul menționat în primele trei sarcini, studiul este foarte important în înțelegerea efectelor pe care Ibuprofenul le poate avea.

Studiul, care a implicat cercetători și de la Universitățile din Edinburgh și Copenhaga, a avut în vedere analizarea feților umani avortați cu vârstele de 7-12 săptămâni. Savanții au cultivat țesutul ovarian în laborator, iar o parte din acesta a fost expus fătul, găsind că Ibuprofenul a trecut de bariera placentei. ,,In termeni simpli, fătul este expus la aceeași concentrație ca mama”, a adăugat Mauzaud – Guittot.

,,Implicația descoperirii noastre este, aceea că, la fel că în cazul oricărui medicament, administrarea de Ibuprofen, trebuie limitată la cea mai scurtă perioadă și la cea mai mică doză necesară pentru a elimina  durerea, mai ales în timpul sarcinii.

Totuși, profesorul Hans Evers, editoul șef al jurnalului ,,Human Reproduction”, a comentat că ,,în această etapă, nu se poate spune cu certitudine dacă numărul de foliculi din mostrele de țesut va influența fertilitatea 30 de ani mai târziu. În prezent, aceasta este o speculație și necesită studii pe perioade lungi ale fiicelor femeilor care au luat Ibuprofen în primele trei luni de sarcină”.

Recent, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Copenhaga, din Danemarca, a scos la iveală că ibuprofenul are un impact negativ asupra sănătății testiculelor, afectând producția de testosteron și inducând o stare numită hipogonadism compensat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s