Consumul Zilnic De Băuturi Fierbinți, Alcool Și Tutun Poate Crește De Cinci Ori Riscul De Cancer Esofagian

bigstock-Raspberry-tea-isolated-22423538

 

 

 

Persoanele care obișnuiesc să consume băuturi fierbinți și să bea în fiecare zi alcool pot avea un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o formă letală de cancer, conform unui studiu realizat în China, citat, marți de către agenția de presă Press Association.

Asocierea dintre cancerul esofagian, consumul de alcool și fumat, fusese confirmată de oamenii de știință, însă, în cadrul noului studiu, cercetătorii au descoperit că riscul de apariție a acestei afecțiuni este sporti de consumul frecvent de băuturi fierbinți.

 

Cancerul esofagian reprezintă una dintre formele de tumori cu cea mai scăuztă rată de supraviețuire. În fiecare an, în Marea Britanie circa 9,211 persoane sunt diagnosticate cu cancer de esofag, iar 7.800 mor din această cauză. Doar circa 15% dintre pacienții care au dezolvat acest tip de cancer se mai află în viață după cinci ani de la momentul stabilirii diagnosticului. Noua avertizare vine din China, unde cercetătorii au monitorizat 456.155 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani pe parcursul a nouă ani.

 

Persoanele care obișnuiau să consume zilnic ceai la temperatură ridicată, dar și băuturi alcoolice și să fumeze, au manifestat un risc mai mare de a dezvolta cancer esofagian în comparație cu cele care se limitau la ceai . ,,Spre deosebire de participanții care beau ceai mai rar de o dată pe săptămână și consumai mai puțin de 15 grame de alcoo pe zi, persoanele care beau ceai fierbinte și 15 grame sau mai mult de alcool zilnic aveau cel mai mare risc de cancer esofagian”, au notat în concluziile studiului dr.  Canqing Yu și colegii săi de la Fundația Națională de Științe Naturale din China.

În asociere cu un consum excesiv de alcool, ceaiul fierbinte crește de până la cinci ori riscul de apariție a acestei afecțiuni, au descoperit autorii cercetării publicate în jurnalul Annals of Internal Medicine. În cazul fumătorilor care beau în fiecare zi ceai fierbine, s-a observat o dublare a acestui risc, au precizat cercetătorii.

,,Abținerea de la ceaiul fierbine, poate fi benefică pentru prevenirea cancerului esofagian, la persoanele care consumă excesiv băuturi alcoolice sau fumează”, au mai precizat aceștia. ,,In Vest, avem obiceiul de a consuma ceai la temperaturi mai scăzute decât în China, ceea ce este mai puțin dăunător pentru esofag”, a declarat profesor Andrew Sharrocks de la Universitatea din Manchester, în legătură cu rezultatele ultimului studiu publicat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s