Utilizatorii De Țigări Electronice Au Un Risc Mai Mare În Comparație Cu Nefumătorii De A Dezvolta Cancer Și Boli De Inimă

IQOS_03

 

Fumul de la țigările electronice produce leziuni la nivelul ADN-ului și poate crește riscul de cancer și de boli de inimă, a avertizat o echipă de cercetători americani, în cadrul unui studiu citat, mărți, de către ageția de presă Press Association.

 

Dispozitivele cu acumulatori, care produc vapori ce conțin nicotină, fără a arde tutunul, au fost promovate pe scară largă, drept o alternativă sigură la țigări. Însă, descoperirea unui studiu recent, sugerează, faptul că, acestea sunt departe de a fi inofensive și pot reprezenta un risc serios pentru sănătatea utilizatorilor acestor dispozitive.

 

În cadrul testelor desfășurate în laborator, șoarecii expuși la fumul provenit de la țigările electronice, au prezentat un risc mai mare de deteriorare a ADN-ului la nivelul inimii, plămânilor și vezicii în comparație cu cei care respiră aer filtrat.

 

Sistemele de reparare a ADN-ului din cadrul celulelor, care protejează organismul împotriva cancerului, au suferit la rândul lor leziuni în cazul animalelor expuse la acești vapori.

Echipa de cercetători, condusă de către dr. Moon-shong Tang, din cadrul Facultății de Medicină a Universității, din New York, a avertizat că persoanele care ,,vaporează”, pot prezenta un risc crescut de apariție a unor afecțiunii potențial letale.

 untitledFumul de la țigările electronice ,,este carcinogen, iar fumătorii de țigări electronice au un risc mai mare în comparație cu nefumătorii de a dezvolta cancer de plămâni și de vezică și boli de inimă”, se precizează în concluziile publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Rezultate similare au fost observate, după ce culturi de celule umane din plămâni și vezicule au prezentat un risc mai mare de mutații sau de schimbări declanșatoare de tumori în comparație cu celulele care nu au fost expuse acestor substanțe.

În timp ce fumul de la țigările cu tutun cuprinde o serie de substanțe cu potențial periculos, vaporii țigărilor electronice conțin doar nicotină și câțiva solvenți organici relativ inofensivi, precizează sursa citată.

Untitled_Fotor-06-06

În cazul în care, concluzia va fi confirmată, în cadrul unor viitoare studii, această descoperire ar confirma, faptul căm țigările electronice prezintă la rândul lor risc de dezvoltare a cancerului prin nicotina, pe care o  livrează, după cum a declarat dr. Roy Herbest, din cadrul Centrului pentru Cancer de la Yale. ,,Este prima dovadă, pe care o dețin, că nicotina, însăși, poate  fi carcinogenă”, a mai spus Herbes care este directorul Subcomitetului pentru tutun și cancer, din cadrul Asociației Americane Pentru Cercetarea Cancerului. ,,Este desigur îngrijorător și oferă (un motiv de) reținere, în cazul în care cineva susține că țigările electronice sunt sigure și pot fi utilizate de toată lumea, fără consecințe”, a adăugat acesta.

Cercetări recente au demonstrat, faptul că, utilizatorii de țigări electronice, au un nicel cu 97% mai mic de carcinogen pulmonar NNAL, în comparație cu cei care fumează țigări pe bază de tutun, valoare similară cu cea obsrvată în cazul persoanelor care urmează o terapie de înlocuire a nicotinei. Chiar și așa, subliniază autorii studiului, nivelurile de NNAL sunt semnificativ ridicate în cazul utilizatorilor de țigări electronice, în comparație cu cele ale nefumătorilor.

Oamenii de știință au menționat că țigările electronice au câștigat rapid popularitate, în special, în rândul tinerilor, care le consideră inofensive. ,,Este important de notat, faptul că, mulți dintre fumătorii de țigări electronice – care – s-au apucat de acest obicei, nu o fac în scopul de a sse lăsa de fumatul tutunului, ci, mai degrabă, deoarece, presupun că, fumatul țigărilor electronice este mai sigur”, au precizat cercetătorii.

În prezent, există 18 miliane de fumători de țigări electronice în Statele Unite, iar 16% dintre elevii de liceu au utilizat astfel de dispozitive, se menționează în studiu.

 

Marea parte din nicotina inhalată, este descompusă și transformată, într-o substanță netoxică, numită cotinină, care este în final excretată în urină. Însă, un mic procent, mai puțin de 10%, ar fi metabolizată în nitrozamine și în derivații lor, printre care se numără și NNAL. Aceste substanțe chimice pot induce apariția tumorilor la nivelul diverselor organe, au precizat cercetătorii.

 

De asemenea, potrivit unui raport al Academiei Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, care a analizat concluziile a peste 800 de studii, publicat la începutul lunii ianuarie, utilizarea țigărilor electronice, îi poate predispune pe tineri să fumeze țigări pe bază de tutun, însă îi ajută, totodată, pe adulți să se lase de fumat, precizează UPI. Totodată, autorii raportului, au recunoscut, faptul că, sunt cunoscute încă puține lucruri, despre efectele pe termen lung asupra sănătății, în urma utilizării țigărilor electronice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s