Rezistența la antibiotice este o problemă tot mai mare la nivelul global. Aceasta apare, după cum bine știm, din cauza faptului că oamenii au ajuns să ia antibiotice chiar și în cazurile în care acestea nu au cum să rezolve problema. Iar, noi, românii, suntem printre primii în Europa, la capitolul luat medicamente după ureche, și din auzite din recomandările prietenilor, vecinilor, etc. Atenție, antibioticile pot face mai mult rău decât bine. ,,Dacă iei antibiotice pentru o răceală sau pentru o infecție minoră, care nu răspunde la acest gen de medicamente, vei crește rezistența la bacterii în interiorul corpului tău”, explică specialiștii in domeniu. Acest lucru, înseamnă că, organismul tău nu va mai răspunde la tratamentul cu antibiotice, când vei avea cu adevărat nevoie de ele.
Ascultă sfaturile medicilor!
,,Dacă te temi de ceva, mergi la medicul de familie, la o asistentă sau un farmacist și ascultă sfatul lor. Ai încredere în medicul tău. Suntem educați, astfel încât, să nu prescriem mai multe antibiotice decât necesar”, susțin medicii de familie.
Ce boli pot trata antibioticele
– Infecții bacteriene
– Pneumonie
– O serie de infecții transmise pe cale sezuală
– Impetigo
– Acnee severă
– Infecții pulmonare.
Ce boli nu pot trata antibioticile
– Infecțiile virale
– Durerile de ureche
– Durerile în gât
– Răcelile
– Gripa
Cum să iei antibiotice așa cum trebuie
– Ia doar tratamentul prescris de medicul de familie
– Termină întotdeauna tratamentul, chiar dacă începi să te simți mai bine înainte de terminarea lui.
– Dacă uiti să iei o doză din tratament, ia-o cât mai repede îți aminteți, apoi continuă cursul normal al tratamentului. Dacă se apropie timpul să iei următoarea doză, treci peste cea de care ai uitat, astfel încât să nu riști să ai de-a face cu o reacție adversă.