Ghimpe: Părți Utile, Compuși Activi și Utilizări Medicinale

615332538

 

 

Ghimpe

Ruscus aculeatus/Ruscaceae

Răspândit în multe zone din Europa și Africa, ghimpele este un arbust scund de pădure. Frunzele ,,veșnic verzi” nu sunt frunze adevărate, ci niște dilatări ale tulpinilor. Câte o floare mică și albă apare în mijlocul fiecărei frunze primăvara, urmată toamna de un fruct mic și roșu, asemănător cireșei. Fiecare frunză are un vârf ascuțit, și , deoarece planta ajunge abia până la genunchi, a fost poreclită ,,ilninca genunchiului”.

Părți utile: Rizomul

–        Rizomii nucleați, cenușii și înconjurați de scobituri se culeg toamna.

–        Odată uscați, sunt transformați în extracte.

–        Rizomii sunt condiționați în tablete, capsule, soluții buvabile.

Compuși Activi

Compușii activi ai ghimpelui sunt substanțe cunoscute ca saponine steroide. Acestea exercită efecte benefice asupra venelor, îmbunătățind circulația sângelui; ele posedă de asemenea proprietăți antiinflamatoare.

Utilizări medicinale

Administrate oral, saponinele din ghimpele îmbunătățește circulația venoasă a membrelor inferioare și reduce hemoroizii. De aceea, planta este recomandată în tratamentul durerilor și crampelor picioarelor, al venelor varicoase și hemoroizilor. Poate fi combinată cu alte plante care protejează venele și capilarele, precum hamamelisul.

Ghimpele este un leac bun pentru edem (retenție de apă).

Studiile clinice germane publicate în 2002, au demonstrat că extractul de ghimpe reduce edemele membrelor inferioare la femei cu probleme venoase cronice, ca rezultat al circulației proaste. Autorii acestor studii au conchis că planta este un remediu sigur și eficient pentru această boală. În 1998, cercetătorii italieni au ajuns la aceeași concluzie, arătând efectul ghimpelui asupra venelor membrelor inferioare. Ghimpele poate fi folosit și la combaterea problemelor venoase asociate sindromului premenstrual și contracepției orale.

Rizomul este un laxativ ușor , fiind remediu pentru crampe. Are și efecte diuretice și antiinflamatorii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cultivare

Ghimpele este foarte rezistent. El crește în locuri însorite și umbrite și îi place un sol mai uscat. Se înmulțește toamna, din semințe sau prin diviziunea rădăcinilor.

Preparare și dozaj

–        In tratamentul sindromului premenstrual, al durerilor și crampelor picioarelor, al venelor varicoase, al hemoroizilor, crampelor și edemelor.  – Capsule: (50 miligrame) – Luați 1 capsulă cu un pahar mare de apă de trei ori pe zi, în timpul meselor.

–        În tratamentul durerilor și crampelor picioarelor și al venelor varicoase. – Cremă : Masați picioarele cu cremă, conform instrucțiunilor, o dată pe zi, începând cu gleznele și urcând către coapse.

flat,800x800,070,f

Precauții

–        A nu se utiliza în sarcină și alăptare.

–        Supradoza poate produce vărsături și hipotensiune arterială.

–        A nu se utiliza în combinație cu inhibitori de monoaminooxidază (antidepresive) sau cu medicamente pentru hipertensiune sau adenom de proastată.

–        Nu s-au semnalat încă efecte adverse, însă se recomandă să cereți sfatul unui specialist înainte de a urma tratamentul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s