Ce Tratează Hidroterapia?

1486290463830

Băi, dușuri, saună… Hidroterapia este o metodă naturală, care utilizează apa, sub diferite forme – lichidă, vapori, gheață – și la diferite temperaturi. Proprietățile terapeutice ale apei sunt recunoscute din Antichitate, pentru a purifica, revitaliza și tonifica organismul, dar și pentru a atenua anumite dureri.

Principii

–        Apa exercită efecte asupra circulației sanguine. Aceste efecte variază în funcție de temperatura apei. Pielea conține nenumărate terminațiuni nervoase, care transmit către creier indicațiile de cald și rece. Creierul joacă un rol de termoregulator pentru a menține temperatura corpului la 37 grade Celsius.

–        Aplicarea apei reci pe piele provoacă o contractare a vaselor capilare. Informația este trimisă sistemului nervos, care semnalează organismului să compenseze această răcire trimițând imediat sânge cald către piele. Calibrul vaselor crește pentru a lăsa sângele să treacă: aceasta este vasodilatația.

–        Invers, apa caldă produce o dilatare a porilor și a canalelor sanguine: acest lucru accelerează circulația sângelui. Pentru a contracara acest fenomen, sistemul nervos lansează semnale organismului pentru a-și diminua diametrul vaselor. Mai puțin sânge ajunge la suprafața pielii: este vorba despre vasoconstricție.

–        Această capacitate a apei de a modifica fluxul sanguin stă la baza hidroterapiei.

–        Hidroterapeutul adaptează tratamentul în funcție de personalitatea dumneavoastră, de sensibilitatea, de starea dumneavoastră generală și – dacă este necesar – de patologia de care suferiți. El poate să recurgă la mai multe tehnici. Printre cele mai frecvente se numără băile, dușurile, împachetările.

 

hydromassage-whirlpool-water-jets

Ce tratează hidroterapia

–        Acțiunea temperaturii unei băi sau unui duș asupra organismului a fost confirmată prin numeroase studii științifice.

–        Dacă suferiți de afecțiuni reumatismale (coxartroză, lombalgii, rahialgii, cervicalgii), hidroterapia vă poate calma durerile.

–        Ea se dovedește în mod egal eficientă pentru a atenua curbăturile și contracturile musculare, problemele circulatorii sau insuficiența venoasă (dușuri reci), sau pentru a trata sechelele fracturilor.

–        Dacă sunteți nervos, surmenat, stresat, hidroterapia vă poate ajuta.

Contraindicații

Unele patologii cer precauții, în mod special bolile cardiace și bolile de piele (afecțiuni micotice, dermatite infecțioase, virale sau purulente). Dacă suferiți de una din aceste boli, cereți sfatul medicului.

Găsirea unei specialist

–        Puteți să vă adresați unui medic homeopat sau unui naturopat.

–        În general, hidroterapia se practică în cura termală sau în talasoterapie: tratamentele sunt recomandate de către un medic al centrului de sănătate și sunt efectuate de către hidroterapeut.

hidromasaj

 

Exercițiul individual

–        Baia rece – între 0 și 26 de grade Celsius – destinde tot corpul. Nu plonjați niciodată într- o baie rece, pentru a evita accidentele care pot apărea la un șoc termic. În imersiune parțială, baia rece de șezut calmează hemoroizii.

–        Baia călduță – între 26 și 35 de grade Celsius – are efect calmant.

–        Baia caldă – între 35 și 40 de grade Celsius – este cea mai relaxantă. Faceți-o cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, căci pentru a putea dormi bine, temperatura corpului trebuie să scadă puțin, ceea ce nu este cazul după o baie caldă.

–        Atenție, băile calde sunt contraindicate, dacă suferiți de tulburări cardiovasculare – angină pectorală, infarct miocardic mai recent de trei luni, insuficiență cardiacă, etc. – sau de flebită acută.

–        Băile de imersiune parțială nu au contraindicații. Gândiți-vă să faceți băi calde la picioare în caz de frisoane pentru a evita să răciți.

–        Dacă aveți varice, faceți dușuri la picioare și glezne cu apă rece.

–        Dacă suferiți de migrene, stropiți-vă ceafa cu apă rece.

–        Inhalațiile de vapori vă pot ajuta să vă vindecați de guturai sau de sinuzitee, mai ales dacă adăugați esențe de eucalipt.

–        Încercați și împachetările cu un cearșaf umed: împachetările calde ale regiunii abdominale în caz de dismenoree, împachetări reci ale gleznelor pentru a scădea febra, împachetări calde ale pieptului în caz de bronșită.

–        Dacă suferiți de sciatică sau de lumbago, de crampe abdominale sau de o bronșită cronică puteți să practicați împachetările cu flori de fân. Ele se prezintă sub formă de extracte sau de săculeți care trebuie încălziți cu vapori înainte de a fi aplicați pe zona care trebuie tratată și menținuți cu un prosop.

at-the-Hammam-relaxing

 

 

SAUNĂ ȘI HAMMAM

Sauna și hammamul sunt două tehnici care utilizează vaporii de apă, pentru a produce o senzație de bine și de relaxare, pentru a contribui la combaterea anxietății și a stresului, pentru a favoriza eliminarea de toxine și de celule moarte. Căldura poate atenua artroza.

–        În interiorul cabinelor de saună, aerul este mai curând uscat (umiditate 3-20%) și cald (80-90 grade Celsius). la Hammam, aerul, mai puțin cald, e saturat de umiditate.

–        O ședință de saună durează aproximativ o oră și jumătate: faceți un duș cald, vă frecați cu buretele, apoi intrați în cabină pentru a transpira; după fiecare intrare în cabină – trei, în total – vă clătiți cu un jet de apă caldă și vă întindeți pentru a vă odihni. Ultimul repaus poate fi mai lung, aproximativ 20 de minute.

–        La hammam, tratamentul durează tot  o oră și jumătate, incluzând o curățare a pielii și o odihnă de aproximativ 20 de minute.

–        Ședințele se fac înainte de masă sau după digestie, niciodată înainte de culcare.

–        Atenție, există numeroase contraindicații medicale: insuficiență venoasă (picioare umflate, varice), flebite, boli cardiovasculare, epilepsie, depresie, hipotensiune arterială, calculi renali, boli inflamatoare sau musculare.

NOOR-STEAM-PANNEL-NOOR-STEAM-ELEMENTS-HAMMAM

BALNEOTERAPIA

Balneoterapia regrupează ansamblul tratamentelor și îngrijirilor efectuate în băi. Aceasta este propusă mai ales în centrele de talasoterapie sau în curele termale, dar poate fi făcută și acasă.

–        Baia cu hidromasaj este ideală pentru a activa circulația venoasă. Orientarea jeturilor creează curenți de apă care urmează circulația venoasă și repartiția anatomică a dozelor practică o reflexoterapie cutanată.

–        Baia cu bule masează și calmează. Este indicată dacă suferiți de edeme și de strangulări, mai ales în zonele atinse de celulită.

–        Băile alternative pot să vă aline dacă suferiți de tulburări circulatorii venoase și de arterită a membrelor inferioare. Conform tehnicii pediluviului, vă scufundați picioarele timp de trei minute într-o baie caldă, apoi un minut într-o baie rece, de trei ori la rând. Atenție, această metodă nu este recomandată cardiacilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s