Uniunea Europeană Nu Va Interzice Shaorma

shaorma-la-lipie-mare-489.jpg

 

Veste bună pentru iubitorii acestui fel de mâncare, devenit ,,tradițional”, în ultimii ani, la noi în țară. Nu există stradă, fără un fast – food, care vinde Shaorma.  ,,Cu de toate”, Shaorma, se găseste în mai toate street fast – food-urile din Europa, însă la noi, cred că se află în top-ul listei.

Comitetul pentru Sănătate Publică și Alimente, din cadrul Parlamentului European, a votat împotriva interzicerii fostfațiolor în carnea folosită pentru prepararea Shaormei și kebabului. Doar trei voturi au lipsit, ca producătorii să fie nevoiți să schimbe rețeta pentru a putea vinde pe teritoriul Uniunii Europene. La începtul lunii decembrie, Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentelor, din cadrul Parlamentului European, votase împotriva folosirii fosfaților și polifosfaților în carnea utilizată pentru prepararea kebabului. Decizia lor a venit, după ce numeroase studii au arătat că acești aditivi alimentari duc la probleme ale sistemului cardiovascular. Cercetarea realizată în anul 2012, a fost contrazisă de către specialișii din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor. Însă, un alt studiu, apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 2013, atrăgea atenția că există o legătură strânsă între dietele bogate în fosfați și numărul crescut de decese.  Potrivit specialiștilor din cadrul Comisiei Europene, fosfații sunt necesari în preprarea kebabului și a shaormei, pentru că aceștia ajută la gătirea uniformă a cărnii ținută pe verticală.

Grilled-Zucchini-Gyros-with-Sun-Dried-Tomato-Tzatziki-1.jpg

 

În urma deciziei, de a permite în continuare folosirea aditivilor alimentari, Monique Goynes, director general, în cadrul Organizației Europene Pentru Protecția Consumatorului, a declarat: ,,fosfații, nu au ce căuta în produse, ca gyros sau kebab. Este foarte trist, că Parlamentul European, a autorizat folosirea unor substanțe chimice, care nu sunt necesare. Era mult mai înțelept, să se aștepte verdictul final al Aurotității Europene Pentru Siguranța Alimentelor, care face o reevaluare. Există producători care nu utilizează fosfați, și care ar trebui să fie un exemplu pentru ceilalți”.

De asemenea, Monique Goyens, consideră că, în acest caz trebuie să li se ceară statelor membre, să oblige producătorii de kebab, shaorma sau gyros, să informeze clienții dacă folosesc sau nu fosfați.

 

Personal, sunt de acord cu opinia doamnei Monique Goyens, ar trebui să fim informați, dacă aceste produse conțin, sau nu, fosfați. Ar trebui, să fie alegerea noastră, dacă consumăm aceste chimicale, sau cautăm producătorii care nu le folosesc, având în vedere că există și produse lipsite de ele, mai sănătoase. Mai devreme, sau mai târziu, aceste produse chimice, vor avea un efect negativ asupra corpului nostru, asupra sănătății noastre.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s