Administrarea Contraceptivelor Hormonale Timp De Peste Un Deceniu, Asociată Cu O Crestere De 38% A Riscului De Cancer Mamar

3C01918300000578-0-Prescription_drugs_shared_commonly_include_antibiotics_painkille-a-54_1484003014342.jpg

 

 

 

O nouă cercetare vine în sprijinul dovezilor, potrivit cărora, administrarea contraceptivelor hormonale crește riscul de apariția a cancerului de sân, informează Science Alert, vineri. Deși, noile descoperiri se aliniază informațiilor deja cunoscute, studiul se concentrează preponderent pe formule și metode de administrare dezvoltate în a doua jumătate a anilor ’90, ceea ce înseamnă că sunt vizate și ultima generație de contraceptive introduse pe piață.

Studiul a fost realizat de către oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga, pe date colectate de la aproximativ 1.8 milioane de femei din Danemarca, cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani. Datele au fost prelevate din Registrul Național al Statisticilor Produselor Medicamentoase, care a monitorizat viețile femeilor timp de aproape 11 ani, în medie, începând din anul 1995. Și care a inclus detalii privind peste 11.500 de cazuri de cancer mamar.

În cazul persoanelor care și-au administrat contraceptive hormonale – fie oral, fie printr-un implant, plasture  dispozitiv intrauterin sau inel vaginal – riscul de cancer de sân a fost comparativ mai mare. Riscul depinde de perioada de timp în care a fost administrat contraceptivul. Astfel, potrivit cercetării, dacă acesta a fost luat timp de mai puțin de un an, riscul a fost mai mare cu aproximativ 9 procente. În cazul în care perioada de administrare a depășit un deceniu, posibilitate de apariție a cancerului era cu 38 de procente mai mare, menționează sursa citată. În mod interesant, în cazul femeilor care au luat contraceptive hormonale timp de peste cinci ani, s-a observat o menținere a riscului chiar și după întreruperea administrării contraceptivelor.

Studiile anterioare nu au identificat o astfel de persistență a riscurilor și au subliniat necesitate investigării amănunțite a efectelor. Deși există unele diferențe, subtile, studiul sugerează că și generațiile mai noi de metode contraceptive hormonale, precum implanturile pe bază de progestin – derivat sintetic al progesteronului – pot crește riscul de cancer la sân. Cercetarea realizată în Danemarca, se evidențiază nu numai datorită numărului mare de subiecți, ci și pentru faptul că participarea masivă le-a permis oamenilor de știință să compare diverse forme de administrare ale produselor pentru prevenirea sarcinii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s