Dovleac: Părți Utile, Compuși Activi și Utilizări Medicinale
Cucurbita pepo
Cucurbitaceae
Cultivat în America Centrală de peste 9 000 de ani, dovleacul este răspândit, în prezent, în toată lumea, apreciat pentru fructul lui enorm, globulos. Numele de pepo vine din cuvântul grecesc pepon , care înseamnă copt la soare. Tulpina lungă și ascuțită poartă frunze mari, pufoase, și flori galben – închis, în formă de pâlnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care conțin multe semințe plate și albe.
Părți utile
Semințele și pulpa fructului
– Pulpa se mănâncă proaspătă sau se usucă în scopuri medicinale.
– Semințele sunt decojite și mâncate ca atare sau sunt presate pentru a se obține ulei. Se folosesc și în tincturi.
Compuși activi
Pulpa este o sursă bună de beta-caroten și conține vitamina E, ambii antioxidanți anticanceroși. Semințele conțin aproximativ 30% ulei nesaturat – compus în mare parte din acid linoleic – și sunt bogate în fier, fosfor și zinc – benefice în acnee și în afecțiunile prostatei.
Utilizări medicinale
Semințele de dovleac sunt prescrise în cazul unor afecțiuni ale prostatei. Conținutul bogat în zinc și efectul diuretic le recomandă pentru adenomul de prostată. Un studiu clinic efectuat în Suedia a descoperit că substanța numită curbicină, obținută din semințele de dovleac și din palmierul pitic, reduce considerabil simptomele adenomului.
Uleiul din semințe de dovleac se recomandă în tratarea afecțiunilor tractului urinar. O lucrare publicată în anul 1994, în revista Universității de Medicină din Tongji, descrie eficacitatea uleiului din semințe de dovleac în îmbunătățirea funcției vezicii urinare și a uretrei.
Semințele de dovleac sunt folosite de mult timp pentru eradicarea virmilor intestinali clindrici și sunt încă un bun remediu antiparazitic, netoxic. Un studiu taiwanez privind curățarea organismului de viermii lați – Taenia saginata – a evidențiat eficiența combinației de semințe de dovleac și nuci areca: aminoacidul curcubitină are proprietăți tenicide – ucide teniile.
Cercetări egiptene, publicate în anul 1995, au descoperit că uleiul din semințe de dovleac ameliorează afecțiunile artritice, iar decoctul de semințe este util în inflamațiile intestinale. Pulpa de dovleac este bogată în fibre și acționează ca un laxativ ușor. Pentru uz extern, pulpa se strivește și se aplică în cataplasmă pentru tratarea arsurilor, iar uleiul este calmant.
Cultivare
Planta crește bine în zone calde și temperate. Se cultivă din semințe, pe sol bogat, bine drenat și însorit.
Preparare și dozaj
– În tratamentul constipației, problemelor prostatei și al celor urinare
- Capsule: luați capsule cu 430 miligrame de extract de dovleac pe zi.
- Tinctură (din semințe): Luați 150 de picături pe zi, într-un pahar pe apă.
– În tratamentul virmilor intestinali
- Semințe: Consumați 60-100 decojite pe zi, pentru a preveni sau a elimina viermii. După aceea, luați un purgativ, cum ar fi uleiul de ricin.
Precuații
– Până acum, nu s-au reporat efecte adverse sau fenomene toxice.
– Nu vă autoadministrați planta în cazul adenomului de prostată, deoarece poate fi vorba de cancer: aplicați la medic.
– Nu se recomandă în sarcină și alăptare.
– Uzul excesiv de diuretic poate produce crampe și probleme cardiovasculare sau renale.
– Nu depășiți doza recomandată: pot apărea leziuni hepatice.