Afecțiunile Meninscurilor

menisc.jpg

Meninscurile, prezente în câteva articulații, sunt deseori lezate în timpul traumatismelor. În general, ele lezează pe lungime, trauma mergând de la simpla fisurare până la ruptura completă.

Meniscul este o lamelă alcătuită din fibre și cartilaj, ce se interpune între două suprafețe articulare pentru a le facilita alunecarea.

Meninscurile se găsesc în articulațiile genunchiului și maxilarului.

Articulația genunchiului este cea mai expusă la traumatisme la nivelul meninscuriloor, mai ales la sportivi.

Meninscurile genunchiului sunt în număr de două: meninscul intern și meninsul extern, fixate la tibie prin ligamente. Fiecare meninsc seamănă cu o lamă în formă de corn și are trei fețe: o față superioară și o față inferioară, în raport cu suprafețe articulare, și o față externă periferică ce aderă la capsula articulară. Fiecare mecanism se termină prin două coarne, unul anterior și unul posterior.

Cauzele

Meninscurile , în special cele ale genunchiurilor, sunt de cele mai multe ori lezate în cursul traumatismelor: după o entorsă, o extensie ce urmează unei flexii forțate a genunchiului sau o rotație externă forțată a tibiei.

In general, meninscurile se lezează pe lungime. În funcție de gravitatea leziunii, meninscul poate fi doar fisurat sau rupt în întregime.

Simptomele

Leziunile meninscurilor pot antrena dureri, tumefacție, instabilitate, chiar o blocare a genunchiului: acesta rămâne imobolizat în flexie, cu imposibilitatea de a mai îndrepta piciorul. Acest fenomen durează puțin, genunchiul deblocându-se uneori singur. În zilele ce urmează, în articulație se acumulează lichid lubrifiant (epanșament sinovial). Uneori, o leziune de menins se poate manifesta numai prin dureri la nivelul genunchiului. În alte cazuri, ea se poate manifesta prin epanșamente sinviale repetate.

Tratamentul

Tratamentul afecțiunilor meninscurilor se bazează pe tehnică artroscopică, ce permite vizualizarea meninscurilor și repararea lor. În general, intervenția se efectuează la spital, sub anestezie locală. Ea constă în coaserea meninscului, când este vorba de o simplă ruptură, sau îndepărarea lui, atunci când leziunile sunt majore. De obicei, pacientul poate placa acasă chiar în aceeași zi, fiind capabil să meargă normal doar după câteva zile. Chiar marii campioni își pot relua activitatea sportivă destul de rapid. Deschiderea chirugicală a articulației (artotomie), cu ablația meninscului (meniscectomie),  practicată rar, este mult mai traumatizantă. După operație, pacientul trebuie să folosească cârje aproximativ 3 săptămâni pentru a merge. Este preferabil să se conserve o parte din meninsc: ablația meninscului în totalitate favorizând adesea apariția, după mai mulți ani, a unei artroze a articulației.

Artroscopia

Explorarea meninscurilor se face cel mai frecvent cu ajutorul artroscopiei, investigație ce permite observarea articulației, prelevarea de țesuturi și chiar efectuarea unor intervenții chirurgicale. Această tehnică este folosită pentru examinarea unor structuri invizibile pe radiografie: cartilaj, membrană, sinovială, legiamente încrucișate și meninscuri. De cele mai multe ori, artroscopiile vizează explorarea genunchiului sau a umărului, dar și celelalte articulații pot fi în egală măsură examinante și operate prin acest procedeau.

După deschiderea minimă a articulației, practicată sub anestezie locală, medicul introduce artroscopul, tub rigid ce conține aparatură optică și instrumentar pentru intervenții, în interiorul articulației. Cu ajutorul acestor materiale, un corp străin poate fi extras, un cartilaj lezat poate fi remodelat și un meninsc lezat poate fi cusut sau îndepărtat. Artroscopia prezintă avantajul de a mișcora timpul petrecut de bolnav în spital; de asemenea, în timpul necesar recuperării funcției normale a articulației este și el scurtat.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s