Vitamina A: Utilizări Și Beneficii

18735.jpg

 

Acest nutrient esențial mărește cuitatea vizuală, menține sănătatea pielii și sprijină sistemul imunitar. În consecință, organismul are nevoie de un nivel adecvat de vitamina A pentru a preveni anumite afecțiuni oculare, unele boli de piele și o gamă largă de infecții.

Ce este

Vitamina A, un nutrient solubil în grăsime, este înmagazinată în ficat. Organismul obține vitamina A parțial din organism animale și parțial din beta-caroten și alte carotenoide conținute în fructe și legume. Vitamina A este prezentă în corp în forme chimice variate numite retinoide, deoarece vitamina este esențială pentru sănătatea retinei.

Cum acționează

Această vitamină previne cecitatea nocturnă, menține sănătatea pielii și a celulelor pretenților tractului respirator și gastrointestinal și ajută la formarea oaselor și a dinților. Este vitală pentru o reproducere, creștere și dezvoltare normală. În plus, vitamina A este crucială pentru sistemul imunitar, inclusiv rezerva bogatp a celulelor imune care căptușesc căile respiratorii și tractul digestiv și asigură apărarea împotriva bolilor.

Utilizări

–          Ajută organismul să lupte împotriva răcelii, a gripei și altor tipuri de infecții.

–          Ajută la sănătatea pielii, la vindecarea rănilor, a arsurilor și a ulcerațiilor.

–          Menține ochii sănătoși.

–          Este de folos pereților tractului digestiv.

Forme de prezentare

–          Capsule

–          Lichid

–          Capsule gelationoase

–          Comprimate

Beneficii Majore

Vitamina a este poate cel mai bine cunoscută pentru capcaitatea ei de a menține vederea, mai cu seamă vederea pe timp de noapte, ajutând ochiul să se adapteze de la lumina puternică la întuneric. Ea poate să atenueze și sindromul de ,,ochi uscat”, o problemă răspândită în multe țări în curs de dezvoltare și asociată specific cu o deficiență severă de vitamina A.

Stimulând imunitatea, vitamina A crește rezistența la infecții, printre care gâtul inflamat, răceala, gripa și bronșita. Ea poate să combată, de asemenea, herpesul facial și zona zoster (produse de un virus al herpesului), verucile (o infecție virală a pielii), infecțiile oculare și vaginale fungice și poate chiar să ajute să fie ținute sub control alergiile. Poate să sprijine sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului la sân și la plămâni și să îmbunătățească ratele de supraviețuire ale celor care au leucemie. Un alt beneficiu al pacienților cu cancer este că eficiența chimioterapiei poate fi sporită atunci când organismul dispune de rezerve suficiente de vitamina A.

Beneficii Suplimentare

Vitamina A a fost folosită pentru prima dată în anii ’40 pentru a trata afecțiuni dermatologice, printre care acneea și psoriazisul, dar dozele erau mari și toxice. Oamenii de știință au dezvoltat mai târziu niște derivate mai sigure ale vitaminei A (mai cu seamă acidul retinoic); vândute sub formă de medicamente care se eliberează pe bază de rețetă; printre acestea se numără și crema contra ridurilor Retin-A. Niște doze mai scăzute de vitamina A (7 500 mcg pe zi) pot fi folosite, dar numai sub supraveghere medicală, pentru a trata unele afecțiuni ale pielii, printre care acneea, pielea uscată, eczemele, cuperoza și psoriazisul.

Când nivelul vitaminei A în organism este optim, este stimulată vindecarea rănilor pielii și chiar accelerată recuperarea după luxații și  întinderii musculare. Eficiența unui nivel bun al vitaminei A se extinde chiar și asupra pereților tractului digestiv, acesta ajutând la tratarea intestinului inflamat și a ulcerului. În plus, niște cantități suficiente ale vitaminei vor grăbi însănătoșirea persoanelor care au suferit un atac cerebral. Femeile cu ciclu abundent și prelungit au uneori carențe în vitamina A.

Cât de mult vă trebuie

Doza recomandată pentru vitamina A este de 600mcg pe zi pentru femei și 700mcg pentru bărbați.

Dacă luați prea puțin

Cu toate că este rară, o deficiență de vitamina A poate duce la cecitate nocturnă (chiar la orbire totală) și la o rezistență mult mai scăzută la infecții. Cazuri mai moderate de deficiență survin  mai cu seamă la vârstnici, care au adesea o dietă săracă în vitamine. Infecții precum pneumonia pot epuiza stocurile de vitamina A.

Dacă luați prea mult

Cu toate că un nivel zilnic până la 1 500mcg este lipsit de riscuri, suplimentarea cu vitamina A nu ar trebui făcută dacă nu a fost prescrisă de către un medic. Acest sfat este important în mod special pentru femeile gravide, din cauza riscului unor efecte nocive asupra fătului în dezvoltare. Peste acest nivel, o supradozare cu vitamina A poate fi o problemă reală.

O singură doză de 150 000 mcg poate produce slăbiciune și vărsături și s-a semnalat că până și numai o cantitate de 7 500 mcg pe zi timă de 6 ani a cauzat o boală gravă ficatului (ciroză). Printre semnele toxicității se numără piele uscată, crăpată și unghii friabile, o cădere mai mare a părului, sângerarea gingiilor, pierderea în greutate, irascibilitate, oboseală și greață.

Mod de administrare

Dozaj

Pentru a evita un consum excesiv de vitamina A se recomandă să nu se ia suplimente care conțin mai mult decât cantitatea zilnică permisă de 800mcg. Alternativ, luați vitamina A sub gormă de amestec de carotenoide.

Indicații de utilizare

Luați suplimentele la masă; puțină grăsime în dietă facilitează absorbția, Vitamina E și zincul ajută organismul  să folosească vitamina A, care, la rândul ei, mărește absorbția fierului din alimente.

Alte surse

Vitamina A se găsește din abundență în pește, gălbenuș de ou, unt, măruntaie și organe cum ar fi ficatul (90 grame asigură peste 2 500 mcg) și în laptele fortificat (verificați eticheta pentru a fi siguri). Fructele și legumele galbene, portocalii, roșii și verde – închis conțin cantități mari de beta – caroten și multe alte carotenoide, pe care organismul le transformă în vitamina A când este nevoie.

Precauții

–          Vitamina A poate să ajungă la un nivel toxic, așa că fiți atenți să nu luați prea multă  și țineți minte că forma de beta-caroten a vitaminei este mai sigură.

–          Femeile care sunt gravide sau vor să rămână însărcinate nu ar trebui să ia mai mult de 1 500mcg de vitamina A pe zi. Dozele mai mari pot provoca defecte congenitale. Este important să vă controlași sarcina dacă luași doze mai mari de 1 500 mcg și încp cel puțin o lună după aceea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s