Cuișoare (Syzygium Aromaticum): Părți Utile, Compuși Activi Și Utilizări Medicinale

Syzygium_aromaticum_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-030.jpg

Originară din Insulele Mirodeniilor, această plantă înaltă și subțire, veșnic verde, poate atinge înălțimi de 20 metri. Florile ei cresc în buchete și, când înfloresc, se deschid ca niște clopoței, colorați în roșu și alb. Totuși, arborii maturi înfloresc rareori, pentru că mugurii florilor se culeg pentru a fi folosiți drept cuișoare. Arborele produce acește cuișoare abia la vârsta de 20 de ani și rămâne fertil încă 50 de ani.

 

 

PĂRȚI UTILE

Mugurii de flori:

–          Mugurii se recoltează de 2 ori pe an, vara și iarna.

–          Cuișoarele sunt muguri de flori uscați.

COMPUȘI ACTIVI

Uleiul de cuișoare este un compus, în principal, din eugenol, o substanță anestezică și antiseptică. Cuișoarele mai conțin tanini și flavonoide – antioxidanți anticancerigeni, care ajută și la fortificarea peretelui venelor.

UTILIZĂRI MEDICINALE

Specialiștii în medicina plantelor folosesc cuișoarele pentru tratarea afecțiunilor digestive, iar uleiul, pentru durerile de dinți.

Eugenolul din cuișoare este principalul lor compus activ. Se știe că el combate flatulența și infecțiile bacteriene și fungice, fiind un bun analgezic. Uleiul din cuișoare este ingredientul activ al multor ape de gură și al unor remedii naturale contra durerilor de dinți.

O lucrare publicată în anul 1999, în International Journal of Antimicrobial Agents, dovedește eficacitatea cuișoarelor împotriva bacteriilor și a fungilor: medicii chinezi folosesc de mult această plantă pentru tratarea piciorului de atlet – o infecție fungică.

Studii efectuate în Taiwan au demonstrat, faptul că, eugenolul, scade coagulabilitatea sângelui și că este un antiinflamator eficient. Cercetări publicate în anul 1985 au descoperit că uleiul de cuișoare are un puternic efect relaxant asupra musculaturii netede din plămâni și intestine. Însă, din cauza puternicului efect sedativ, o supradoză de eugenol poate duce la deprimarea sistemului nervos central.

Cuișoarele sunt combinate adesea cu alte plante pentru tratarea balonării, a gastritelor, a dispepsiei și a durerilor reumatice. Sunt incluse și în remedii pentru combaterea infecțiilor urechii, nasului, gâtului și a infecțiilor genito-urinare.

CULTIVARE

Arborele are nevoie de un mediu tropical sau de o seră pentru a se dezvolta.

 

PREPARARE ȘI DOZAJ

–          În tratamentul gastritelor, dispepsiei, durerilor reumatice.

o   Cuișoare: Luați 1- 3 grame pe zi în decoct.

–          În tratamentul durerilor de dinți

o   Cuișoare întregi sau ulei de cuișoare: Mestecați câte un cuișor de 3-4 ori pe zi sau micurați 3 picături de ulei esențial pe un bețișor cu vată și aplicați-l pe dintele afectat, de 2-3 ori pe zi. Mergeți la stomatolog cât mai repede cu putință.

PRECAUȚII

–          Consultați un specialist înainte de a vă administra uleiul esențial: eugenolul pe care îl conține poate avea efect coroziv asupra mucoaselor.

–          Capsulele cu ulei din cuișoare trebuie să fie filmate, protejate gastric, adică să nu poată fi erodate de sucul gastric.

–          Diluați uleiul esențial în ulei vegetal înainte de a-l aplica direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri.

–          Femeilor însarcinate sau care alăptează li se recomandă consumul condimentului în cantități mai mari decât cele prezente în mod normal în alimente.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s