Privitul Timp De Îndelungat La Televizor Poate Crește Riscul De Formare A Cheagurilor De Sânge În Vene

 

netflix_viewers-820x420

Riscul de formare a cheagurilor de sânge crește odată cu perioada petrecută în fața televizorului, chiar și dacă persoanele respective efectuează numărul de ore de activitate fizică recomandate, potrivit unui studiu, preliminar, prezentat, duminică, în cadrul Sesiunii Științifice, din anulul 2017, organizată de către Asociația Americană a Inimii (AHA), în Anaheim, California, Statele Unite.

,,Privitul timp îndelungat la televizor nu este neapărat un lucru rău, însă avem tendința de a consuma gustări și de a sta nemișcați perioade îndelungate în timp ce ne uităm la TV”,  a declarat în cadrul unui comunicat de presă, Mary Cushman, co-autoare a studiului și profesoară de medicină la Facultatea de Medicina Larner, a Universității din Burlington.

Potrivit estimărilor, între 300.000 și 600.000 de persoane, din Statele unite, dezvoltă anual tromboembolism venos, acest fiind cel mai răspândit  diagnostic vascular după infarct sau accident vascular cerebral. De asemenea, potrivit unot studii anterioare, privitul timp îndelungat la televizor a fost asociat cu probleme cardiace, printre care se numără și înfundarea arterelor. Însă, conform cercetătorilor, acesta este primul studiu efectuat, pe un grup de populație din vest, ce analizează cheagurile de sânge formate la nivelul venelor din zona picioarelor, a mâinilor, pelvisului și plămânilor, cunoscut sub numele de tromboembolism venos sau TEV. Printre cei 15.158 de participanti, de vârsta medie – 45-64 de ani – din cadrul Studiului privind riscul de ateroscleroză în cadrul comunităților, oamenii de știință au descoperit că riscul de apariție a TEV, pentru prima dată, era de 1.7 ori mai mare la persoanele care au declarat că se uitau la televizor ,,foarte des”, în comparație cu cele care au declarat că nu se uitau la televizor sau o faceau ,,foarte rar”.

Ce putem face? ,,Se poate amplasa o bandă de alergare sau o biciletă staționară în fața televizorului și se poate face mișcare, în timp ce priveși la ecranul televizorului. Sau, se poate amâna privitul la televizor 30 de minute, cât timă se face o plimbare. Dacă cineva trebuie să urmărească emisiunea preferată, aceasta poate fi înregistrată cât este afară și se plimbă și se poate uita mai târziu, trecând peste reclame”, a declarat Cushman, care este totodată Programului de Tromboză și Hemostază din cadrul facultăților menționate mai sus amintite.

Alături de evitarea privitului timp îndelungat la televizor se poate scădea riscul de TEV, prin menținerea unei greutății sănătoase și prin menținerea unei vieți active, ne mai sfătuiesc cercetătorii.

Anul acesta, Sesiunea Științifică organizată de către AHA, a atras aproape 18.000 de participanți, din peste o sută de țări.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s